Bleekselderijsalade met feta & ei

Intro

Dit recept is afkomstig uit het nieuwe kookboek van Yotam Ottolenghi, genaamd Plenty More. In dit recept staan de knapperige smaken van bleekselderij, groene paprika en ui centraal. Samen met de zoute feta en het zachtgekookte ei vormen ze de perfecte balans. Lees meer over Yotam's nieuwe boek in Jamie magazine #27.

Ingrediënten

Voor 4 personen
– 8 stengels bleekselderij, in 3 mm dikke, schuine schijfjes (400 g)
– 2 groene paprika’s, zaadjes verwijderd, in ½ cm brede repen (200 g)
– 1 middelgrote ui, gepeld en in dunne ringen (150 g)
– 1 tl fijne kristalsuiker
– 4 citroenen
– 20 g selderijblaadjes
– 15 g peterselieblaadjes
– 15 g korianderblaadjes
– 4 el kappertjes
– 2 groene chilipepers, zaadjes verwijderd, in smalle ringetjes
– 2 el olijfolie, plus extra om te bedruppelen
– 4 eieren
– 200 g feta, in stukjes van 2 cm gebroken
– zout en zwarte peper

Bereiding



1. Doe de bleekselderij, groene paprika en ui in een kom, bestrooi alles met de suiker en ½ theelepel zout en hussel alles door elkaar. Zet de kom 30 minuten opzij, zodat de groenten iets zachter kunnen worden en wat vocht vrijlaten, dat ik later in de dressing verwerk. 

2. Snijd met een scherp mes aan beide kanten van de citroenen een dun plakje af. Snijd de citroenschil van boven naar beneden eraf en volg daarbij de natuurlijke bolling tot op het vruchtvlees zodat ook het witte vlies wordt verwijderd. Snijd boven een kom de citroenpartjes tussen de vliezen uit.

3. Doe de citroenpartjes bij de zachte groenten en voeg ook het selderijblad, de peterselie, koriander, kappertjes, chilipeper, olijfolie en wat zwarte peper toe. Meng alles losjes door elkaar.

4. Leg vlak voor het serveren van de salade de eieren met een lepel in een pan met zachtjes kokend water en laat ze 6 minuten koken. Spoel de eieren onder de koude kraan tot u ze kunt vasthouden en pel ze voorzichtig; de dooier moet nog vloeibaar zijn.

5. Verdeel de salade op de borden, zet er stukjes feta op en leg op elk bord een zachtgekookt ei dat u in het midden openbreekt. Maak de salade af met wat druppels olijfolie en zwarte peper en serveer ze direct.
 




Dol op groente? Dan is dit boek echt wat voor jou!
Ook geschikt voor vegans en vegetariers.