Bietensoep

Intro

Dit is een van een handjevol soepen die mijn moeder jarenlang maakte. Ik heb ze niet opgenomen in mijn eerste boek, Made in India, omdat ik ze niet erg ‘Indiaas’ vond, maar familierecepten zijn altijd wat rommelig, persoonlijk en heel bijzonder. Ze zijn door de jaren heen ontstaan en passen meestal niet in vaste categorieën. Toen ik dit recept opschreef, vroeg ik mijn moeder hoeveel gember ze erin doet. Afhankelijk van het weer, zei ze toen. De hier aangegeven hoeveelheid is voor een koude winterdag. Voeg in elk geval wat meer toe voor extra warmte. Deze soep is erg lekker met een stuk geroosterd zuurdesembrood met een snufje zout. Controleer als je vegan eet of de groentebouillon wel vegan is.

Ingrediënten


 

 

Bereiding



1. Verhit de olie in een grote pan en voeg als hij goed heet is de ui toe, fruit hem af en toe roerend 10 minuten. Doe de gember, knoflook en chilipeper in de pan en fruit alles al roerend nog 3 minuten. Voeg de
biet en de aardappel toe en roer tot alles vettig is. Giet de bouillon in de pan en breng hem aan de kook. Zet het vuur laag en laat de soep 30 minuten zachtjes sudderen.

2. Laat de soep iets afkoelen, pureer hem en proef. Voeg naar smaak nog . theelepel zout toe. Schep de soep in borden en doe er een schep yoghurt op, bestrooid met nigellazaad. Serveer hem heet met het gegrilde zuurdesembrood.