Negen van tien keer als ik een slecht humeur heb, is dat omdat ik honger heb. Dit is een klassieke combinatie waarvan je zeker blij wordt, ongeacht of je nu ‘hangry’ bent of juist een bevredigende maaltijd wilt delen met een bijzonder iemand.
1. BEREID VOOR: Verwarm de oven voor tot 220 °C. Breng de 2 filets mignons royaal op smaak met zout en peper en laat ze op kamertemperatuur komen (in ongeveer 30 minuten).
2. MAAK DE MIERIKSWORTELDRESSING: Meng in een kleine kom 1 eetlepel mosterd met 1 eetlepel mayonaise, 1 theelepel mieriks – wortel, 1 theelepel sherryazijn en ongeveer 2 eetlepels van de bewaarde sjalot-olie. Breng de dressing op smaak met zout en peper. Snijd 250 gram krieltjes doormidden.
3. BEREID: Verdeel de aardappels over een bakplaat met opstaande rand, hussel ze met 1 eetlepel bewaarde sjalot-olie en veel zout en peper. Rooster de aardappels 25 minuten tot ze donkergoudbruin zijn.
4. Verwarm een koekenpan (bij voorkeur een gietijzeren) op halfhoog tot hoog vuur – meer richting hoog vuur.
5. Schenk 1 eetlepel bewaarde sjalot-olie in de pan en verspreid de olie. Zodra de olie glinstert, zoals de zee glinstert als hij zich terugtrekt van het strand nadat een golf is aangespoeld, is het tijd om je filets mignons in de pan te leggen. Houd de pan heet, tenzij hij echt als een dolle begint te walmen, dan kun je het vuur iets lager draaien, maar zet beslist de afzuigkap aan. Bak de filets mignons ongeveer 4 minuten aan iedere kant tot ze medium rare zijn. De beste manier om dit te testen als je er onzeker over bent, is door een direct af te lezen vleesthermometer (dit maakt een einde aan het schatten bij de bereiding van vlees) in het vlees te steken. Voor medium rare moet de kerntemperatuur van het vlees 57 °C zijn en voor medium 63 °C. Leg het vlees op een snijplank, laat het een paar minuten rusten en snijd het tegen de draad in, in dunne plakken.
6. VOEG SAMEN EN SERVEER: Maak van de rucola bedjes op borden of een serveerschaal en stop de aardappels ertussen. Besprenkel ze met de dressing. Til met je mes de in dunne plakken gesneden filets mignons op en spreid de plakken uit over de rucola. Bestrooi het vlees met de gebakken sjalotten en de bieslook.
Voor 2 personen
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.