Berlinerburger

Intro

Deze moderne burger, geïnspireerd op het ouderwetse kioskvoer uit Berlijn, wordt aangekleed met roze zuurkool en curryketchup – twee iconische Duitse streetfoodklassiekers. Curryketchup is de populairste ketchup van Duitsland en is heerlijk op burgers of als dipsaus bij gebakken aardappeltjes en frites. Het standaard linzenmengsel wordt in dit geval verrijkt met prei, bieslook en peterselie. De vlugge roze zuurkool moet je ruim (liefst een week of twee), maar minstens een halfuur van tevoren klaarmaken.

Ingrediënten

Voor de burgers:

Toppings

Bereiding

1. Voor de burgers: zet een grote koekenpan met een scheutje plantaardige olie op matig-hoog vuur en bak de fijngehakte uitjes 5 tot 7 minuten, of tot ze zacht en glazig zijn. Voeg de knoflook en champignons toe en laat het mengsel bakken tot de paddenstoelen geslonken zijn en het vocht verdampt is. Doe er de prei bij en laat het mengsel nog een minuut bakken. Schep de inhoud van de pan in een kom en meng er de rest van de burgeringrediënten door.

2. Prak of werk het mengsel met je handen door elkaar tot het flink kleverig is, of pulseer het in porties in een keukenmachine. Proef een hapje en voeg zo nodig een snufje peper en zout toe. Schep het mengsel in een kom en zet het minstens 15 minuten en maximaal 24 uur afgedekt in de koelkast.

3. Verdeel het mengsel in 4 gelijke porties en maak er burgers van. Zet een koekenpan met een scheutje plantaardige olie of 1 el (14 g) ghee op matig-hoog vuur, bak de burgers 3 tot 4 minuten per kant en breng ze op smaak met een snufje peper en zout.

4. Leg de burgers op de geroosterde broodjes en maak ze op met mayonaise, roze zuurkool en curryketchup.

Dit recept komt uit het boek ‘Veggie Burgers’ van Nina Olsen (€20,- , uitgeverij Luitingh-Sijthoff).