Baklava pastei

Ingrediënten

12 personen

• 125 g boter, gesmolten, plus extra

• 200 g walnoten, gehakt

• 200 g pistachenoten, gehakt, plus extra

• 75 g lichtbruine suiker

• 1 volle tl gemalen kaneel

• 150 g kristalsuiker

• 2 grote eieren, losgeklopt

• 1 rol filodeeg

• 75 ml vloeibare honing

• sap van 1 citroen

• 2 el oranjebloesemwater

• Griekse yoghurt, optioneel

Bereiding

Deze zoete traktatie kost wat tijd om te maken, maar hij is het dubbel en dwars waard!

1 Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een bakplaat van 30 x 18 cm in. Meng de noten, bruine suiker en kaneel met 50 g kristalsuiker. Roer de eieren en 100 g gesmolten boter erdoor.

2 Verwarm de overgebleven gesmolten boter tot je het deeg ermee kunt bestrijken. Haal het deeg uit de verpakking en bekleed de bakplaat snel met een laag. Bestrijk deze met boter. Herhaal en maak lagen deeg en boter tot alles op is. Zorg ervoor dat het deeg ruim over de randen hangt.

3 Roer de notenvulling om en giet deze op het deeg. Vouw het overhangende deeg over de vulling en verkreukel het – je kunt niet de hele pastei bedekken, maar wel een groot deel. Bak 45 minuten in de oven, tot het deeg knapperig is.

4 Doe intussen de overgebleven suiker met de honing, het citroensap en 100 ml water in een pan. Breng aan de kook en laat  5-10 minuten zachtjes koken, tot je een lichte siroop hebt. Haal van het vuur, roer het oranjebloesemwater erdoor en laat de siroop vervolgens afkoelen.

5 Haal de pastei uit de oven en druppel de siroop erover. Laat helemaal afkoelen. Serveer bestrooid met de extra noten en, als je wilt, met een paar flinke lepels dikke Griekse yoghurt.