Georgie's Lemon Drizzle Cake

Bereiden

"Omdat ik veel en graag taarten bak, wordt er vaak gevraagd naar mijn favoriete bakrecept. Dat houdt ergens het midden tussen een klassieke lemon drizzle cake en een citroen-maanzaadcake. Want ik houd van maanzaad en ik houd van drizzle (met siroop besprenkelde cake). Dus dit is weliswaar niet het meest flamboyante recept, maar het is wel mijn favoriet. Echt zo’n cake die op tafel moet staan als je bijpraat met vrienden of op bezoek gaat bij je oma." Georgina Hayden

Verwarm de oven voor op 170 °C/gasstand 3. Vet een cakeblik van 22 cm in met wat boter en bekleed het met bakpapier.

Roer het maanzaad door de melk en zet weg.

Doe de boter in de kom van een vrijstaande mixer en klop een paar minuten. Voeg 200 g van de suiker toe en klop nog 2-3 minuten tot het mengsel bleek en luchtig is. Dit kun je natuurlijk ook met een elektrische handmixer doen of met een garde (als je sterke armen wilt). Rasp de schil van de citroenen erboven, schraap de zaadjes uit de vanillepeul en voeg dit toe. Meng alles goed door elkaar.

Klop de eieren er een voor een door tot ze door het beslag zijn opgenomen. Zeef het meel erboven en vouw dit met een grote metalen lepel door het beslag om het zo luchtig mogelijk te houden. Roer er als laatste de maanzaadmelk door en giet het beslag in het beklede cakeblik. Bestrooi met 30 g van de fijne suiker, zet in de oven en bak 45-50 minuten tot de cake goudkleurig en gaar is.

Maak ondertussen de siroop. Knijp de citroenen uit boven een pannetje en roer de laatste 170 g van de fijne suiker erdoor. Zet de pan op middelhoog vuur en kook 4-5 minuten tot de suiker is opgelost en het een dikke siroop is. Zet weg om af te laten koelen.

Laat de cake 5 minuten in het cakeblik afkoelen en zet dan op een rooster. Neem een satéprikker, prik de cake er gelijkmatig mee in, en sprenkel de afgekoelde siroop erover. Laat de cake helemaal afkoelen en dien op.

-

Dit recept komt uit het boek 'Slow' van Georgina Hayden (€ 24,99, Becht). Eat Happy van Melissa Hemsley

Lees het interview met Melissa Hemsley en maak kans op haar nieuwe boek Eat Happy.
 
 

Hi foodlover,

Wat leuk dat je op de gloednieuwe site foodandfriends.nl bent beland! Vanaf nu af aan kan je hier lekker rondgluren tussen de recepten van bekende chefs en upcoming culi-lovers, kies voor een snel doordeweeks gerecht en laat me je een handje helpen om flink uit te pakken voor een diner met vrienden en familie. Want of je nu een bakkoning bent of niet verder komt dan een eitje bakken, op foodandfriends.nl vind je tips en tricks om ieder gerecht te laten slagen.

Vergeet niet om je ook in te schrijven voor de nieuwsbrief, dan houd ik je op de hoogte!

Liefs, Lot

foodandfriends.nl