Bakewell tart

Intro

"In 2014 reisde ik naar het mooie stadje Bakewell in het Peak District National Park. Mijn missie was om voor mijn boek Pride and Pudding het mysterie te achterhalen over de Bakewell pudding en Bakewell tart. Het populairste verhaal in Bakewell vertelt ons dat de Bakewell pudding rond 1850 ontstond toen de dienstmeid van de pub Rutland Arms een fout maakte bij het lezen van het recept van eigenaresse Anne Grieves." Aldus Regula Ysewijn in het Brits bakboek.

Ingrediënten

Voor 6-8  personenVoor het shortcrust deeg


Voor de vulling

Bereiding1. Verwarm het water to het  lauw is maar niet warm. Voeg de gist toe om deze te laten wellen. Doe de bloem en suiker in een grote kom of de kom van een mixer met deeghaak. Vermeng en leg je boter er in stukken bovenop. Giet de helft van het water met gist over de boter en begin te vermengen. Wanneer het water en de boter volledig opgenomen is, voeg je de andere helft toe samen met het ei.

2. Kneed 5 minuten, laat dan een paar minuten staan, voeg het zout toe en laat 10 minuten kneden tot al het deeg samengekomen is in een glad deeg dat niet te droog is. Schraap tussendoor het deeg van de wanden en de kneedhaak terug bij de rest van het deeg.

3. Verwarm je oven intussen voor op 180 °C

4. Bereid een bakvorm voor: Breng een dunne laag boter aan met een opgevouwen vel keukenpapier en verdeel mooi tot in de randen van de bakvorm. Breng een laag bakpapier aan op de bodem van de bakvorm; neem een vel bakpapier dat iets groter is dan de vorm, vouw op tot een frietzakje en meet vanaf het midden van de bakvorm de afmeting van de vorm af. Knip het frietzakje bij en ontvouw, nu heb je een stuk bakpapier dat precies op de bodem van de vorm past. Bevestig op de boter zodat het bakpapier op z’n plaats blijft. Bestuif de vorm met gewone bloem, houd de vorm boven je werkbank of gootsteen en klop op de vorm om het teveel aan bloem te verwijderen.

5. ol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad, laat het deeg in de bakvorm zinken en zorg ervoor dat het stevig in de randen van de basis zit door het aan te drukken met een stukje overtollig deeg. Gebruik een mes om het overtollige gebak bij te snijden en prik vervolgens de bodem in met een vork. Zet in de koelkast, deze bodem gaan we niet blind bakken.

6. Blancheer de abrikozenpitten en verwijder de vellen. Pureer in een vijzel met het rozenwater.

7. Smelt de boter in een pan, haal van het vuur en voeg de suiker, het amandelmeel, gepureerde abrikozenpitten en broodkruim toe en roer goed door elkaar. Voeg ten slotte de eieren en nootmuskaat toe en meng goed. Laat de vulling minimaal een uur rusten.

8. Lepel de jam over de bodem van de korst en smeer uit. Lepel nu de vulling erover. Bestrooi met amandelschilfers en bak de taart 30-35 minuten tot deze goudkleurig is.

Benieuwd geworden naar Engeland? Lees hier meer over onze avonturen en aanraders in ons mooie buurland.