Baked citroen cheesecake met speculoos bodem

Intro

Jamie kom met 120 nieuwe recepten, waaronder deze baked citroencheesecake met speculoos – nu al een nieuwe lieveling. En dat niet alleen, Jamie vertelt over zijn gloednieuwe boek EEN: ‘En natuurlijk heb ik ook weer een aantal vlugge trucs en recepten, waarmee je na een beetje voorbereiding het fornuis of de oven het zware werk laat doen.’ Nou, als dat geen feestje wordt, weten wij het ook niet meer. Maar wat het toetje wordt, dat weten we wel: baked citroencheesecake dus, met speculoos.

Ingrediënten

VOOR 12 | TOTAAL 1 UUR, PLUS KOELEN

Bereiding

1. Verhit de oven tot 160 °C.

2. Smelt de boter in een ovenbestendige koekenpan van 28 cm op laag vuur terwijl je de koekjes fijnmaalt in een keukenmachine. Draai het vuur uit, kieper de koekkruimels in de pan en roer ze door de boter. Druk de kruimels in een egale laag aan maar maak hem aan de rand iets dikker. Bak de bodem 5 minuten en haal hem uit de oven.

3. Breek de eieren in de keukenmachine (je hoeft hem niet schoon te maken), voeg de vanillepasta en de meeste poedersuiker toe en mix ze 2 minuten, tot je een bleek mengsel hebt. Mix de roomkaas en het citroensap erdoor en giet het mengsel in een egale laag over de kruimelbodem.

4. Prak de helft van de frambozen met het restje poedersuiker, marmer het door het oppervlak van de taart en zet nog 15 minuten in de oven.

5. Haal de pan uit de oven, strooi de rest van de frambozen erop, bestuif ze met wat extra poedersuiker en zet hem nog 10 minuten terug. Draai de oven nu op de hoogste grillstand tot de bovenkant prachtig goudbruin is en er hier en daar kleine schroeiplekjes op zitten. Haal hem eruit, laat hem afkoelen en zet hem voor het serveren 2 uur in de koelkast. De textuur is misschien niet helemaal glad, maar oh wat is dit lekker!

Energie: 362 kcal; 25,2 g vet; 14,9 g verz. vet; 27,3 g koolhyd.; 20 g suiker; 0,7 g zout; 1,1 g vezels
ONE by Jamie Oliver is published by Penguin Michael Joseph © Jamie Oliver Enterprises Limited (2022 ONE). Photography: © David Loftus, 2022