Baked Alaska

Baked Alaska

Het valt niet te ontkennen dat het bakken van iets met binnenin roomijs de zenuwen op de proef stelt. Het is echter heel makkelijk om te doen, zolang je het roomijs goed hard laten worden voordat je het afdicht met de meringue. Deze versie met verrukkelijke lagen vanille- en aardbeienroomijs is een gegarandeerd succes en zeer de moeite waard.

Bereiding

1. Verwarm je oven voor tot 190 °C. Vet de bodem van een rond taartblik (Ø 20 cm) met losse bodem in en bekleed het taartblik met bakpapier.

2. Klop met een elektrische mixer in een grote kom de boter en de suiker samen tot ze lichtgekleurd en luchtig zijn. Klop de eieren er een voor een door en mix goed na iedere toevoeging. Gebruik een spatel om het zelfrijzend bakmeel zorgvuldig door het beslag te spatelen tot het beslag gelijkmatig gemengd is.

3. Schep het beslag in het beklede bakblik en strijk de bovenkant voorzichtig glad. Bak de cake 20 tot 25 minuten tot hij gerezen is en terugveert als je zachtjes in het midden duwt. Laat de cake 5 minuten afkoelen in het bakblik, haal de cake uit het bakblik en laat hem op een taartrooster afkoelen.

4. Bekleed een kom met een inhoud van 1,2 liter met plasticfolie. Klop het aardbeienroomijs tot het zacht is en verdeel het ijs gelijkmatig over de bodem en langs de zijkant van de kom tot hij ermee bedekt is. Dek de roomijslaag af met een vel plasticfolie en zet een kleinere kom in het midden om een holte te maken. Zet het ijs lang genoeg in de vriezer om het ijs hard te laten worden. Haal het roomijs uit de vriezer, haal de kleine kom eruit en verwijder het plasticfolie dat in de holte op het ijs ligt. Vul de holte met het vanilleroomijs en zet de kom terug in de vriezer.

5. Verwarm de oven voor tot 220 °C. Maak de meringue. Klop de eiwitten in een schone kom met een elektrische mixer tot stijve pieken, voeg het wijnsteenzuur en een eetlepel suiker toe en klop opnieuw. Blijf kloppen en voeg de suiker met een volle lepel per keer toe tot je een dikke, glanzende meringue hebt.

6. Leg de cake in het midden van een bakplaat. Haal de roomijs-bombe uit de kom door aan het plasticfolie te trekken, waardoor hij loskomt van de kom. Zet de roomijs-bombe ondersteboven in het midden van de cake. Verwijder het plasticfolie.

7. Verdeel de meringue over de bombe op zo’n manier dat hij het roomijs en de cakebodem volledig bedekt. Bak de omelet Sibérienne 3 tot 4 minuten tot de meringue net bruin verkleurd is. Schuif de omelet Sibérienne op een bord en serveer het onmiddellijk.

Voor 8 porties

Cakebodem

  • 125 g roomboter, op kamertemperatuur, plus om het bakblik in te vetten
  • 125 g kristalsuiker
  • 2 eieren (M)
  • 125 g zelfrijzend bakmeel

Roomijsvulling

  • 500 g aardbeienroomijs
  • 300 g vanilleroomijs

Meringue

  • 3 eiwitten (M)
  • ¼ tl wijnsteenzuur (geen wijnsteenbakpoeder, verkrijgbaar bij (online) winkels voor bakbenodigdheden)
  • 175 g kristalsuiker

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Alle kerstrecepten