Avial kokoscurry met yoghurt

Intro

Rukmini Iyer: 'Ik denk niet dat er een traditioneler Zuid-Indiaas gerecht bestaat dan avial – een lichte kokoscurry met yoghurt. Je kunt ook andere groenten gebruiken, zoals bakbanaan. Mijn favoriet is gemaakt met chayote (die we thuis mereka noemen), maar omdat die niet eenvoudig te vinden zijn, gebruikt mama hier vaak een mengsel van wortels, sperziebonen en aubergine; hieronder staat haar recept. Het belangrijkste is dat de groenten allemaal even groot worden gesneden – dat was een klusje voor mijn opa en ik heb niet vaak nauwkeuriger gesneden groenten gezien, zelfs niet in restaurantkeukens.'

Ingrediënten

Voor 6 personen

Voorbereiding 15 minuten / Bereiding 25 minuten

Bereiding

1. Haal de yoghurt op tijd uit de koelkast – hij moet op kamertemperatuur zijn als je hem toevoegt.

2. Doe de wortels, tamarindepasta, kurkuma, kerrieblaadjes en het zout in een grote pan. Schenk er zo veel water over dat het de groenten net bedekt, breng aan de kook en laat 10 minuten koken.

3. Voeg de sperziebonen en aubergine toe, een extra scheutje water en breng weer aan de kook. Kook nog 10 minuten, tot de groenten gaar zijn.

4. Maal de kokos, het korianderzaad en de chilipeper fijn in een specerijenmolen of Nutribullet. Voeg het mengsel toe aan de groenten en kook 3-4 minuten mee, tot de saus iets indikt. Draai het vuur uit.

5. Klop de yoghurt los en roer hem door de saus. Warm op laag vuur op, tot één of twee luchtbellen aan het oppervlak verschijnen, en draai dan het vuur uit – wees heel voorzichtig want de yoghurt niet mag schiften. Je hebt nu groenten in een lichte kokosbouillon, dus de saus is niet veel dikker dan melk.

6. Proef, voeg eventueel extra zout toe en roer de kokosolie erdoor. Dien heet op, met luchtige witte rijst.