Aubergine hongkong-style

Intro

Op de een of andere manier krijg ik nooit genoeg van aubergine; in bijna al mijn boeken staat wel een recept. Laatst at ik in Hongkong voor de zoveelste keer de ultieme versie: de aubergine kwam van de barbecue en er zat zoveel knoflook over dat ik nog net niet op mijn kop stond. Dit bijgerecht is daarop geïnspireerd, al heb ik het knoflook iets subtieler gedoseerd. Het resultaat is wat mij betreft de perfecte sharing dish om op tafel te zetten bij gegrild vlees of gegrilde vis.

Ingrediënten

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 160 °C.

2. Snijd de aubergines in de lengte doormidden en snijd het vruchtvlees kruislings in met een scherp mesje (zorg ervoor dat de schil heel blijft). Besprenkel met een beetje olijfolie, kruid met peper en zeezout en kleur deze gedurende 10 minuten in de oven. Kruid af met zout en peper en gaar verder in de oven gedurende 10 à 15 minuten op 160 °Conder aluminiumfolie.

3. Verwijder de schil van de gekonfijte knoflook en hak fijn.

4. Smeer de aubergines in met de gekonfijte knoflook, en plaats ze op aluminiumfolie. Besprenkel royaal met olijfolie en vouw de folie dicht. Plaats de pakketjes in een ovenschaal en doe ze terug in de oven voor 15 tot 20 minuten. Als de aubergines mooi zacht zijn, zijn ze goed.

5. Strooi een beetje van het Chinees vijfkruidenpoeder over de aubergines en beleg verder met lente-ui, koriander, peterselie en rasp van de citroen.

6. Meng de mayonaise met de chiliknoflooksaus en fris op met sap van een ¼ citroen. Verdeel dit over de aubergines samen met de chips van knoflook.

Voor de chips van knoflook:
1. Verwarm de frituurpan voor op 150 °C.

2. Snijd de gepelde knoflook met de mandoline in fijne plakjes en blancheer ze maximaal 1 minuut in kokend water. Spoel ze af onder koud stromend water en dep op een handdoek voorzichtig droog.

3. Frituur de knoflookplakjes tot ze mooi goudgeel zijn.

Dit recept komt uit het boek ‘Smaakmakers’ van Sergio Herman (€31,99, Carrera).