Asperge, venkel, zeekraal & aardappel

Intro

De zomer in één gerecht, meer valt er eigenlijk niet over zeggen. Als spreken zilver is, en zwijgen goud, dan is proeven onbetaalbaar.

Ingrediënten
* Van de schillen en kontjes kunt u met eventuele afsnijdsels van de venkel en een ruime hoeveelheid koud water in 25 minuten bouillon trekken, die zeven en verder laten inkoken tot hij op smaak is. Room erbij, eventueel binden met roux, beetje groene kruiden… Heerlijk soepje. 

Bereiding1. Doe de aardappeltjes in een pan met een ruime hoeveelheid kokend water met zout.

2. Verwarm als de aardappeltjes 10 minuten koken een ruime koekenpan met een beetje olie en de knoflook. Voeg als die glazig is de asperges en venkel toe en fruit ze 4 minuten. Schud regelmatig om, zodat ze niet echt kleuren.

3. Voeg dan de zeekraal toe en blus af met een scheutje witte wijn. Meng goed door elkaar en laat het vocht in 1 à 2 minuten verdampen. Maal er peper & zout over.

4. Leg aan de rand van een bord de partjes tomaat in een waaiertje. Leg de aardappeltjes ernaast, met de platte kant naar boven. Druppel er wat olie over en maal er peper & zout op. Schep dan de groenten erop.

Variatie:
Met raapsteel: knoflook glazig fruiten met een klontje boter, 3 bossen niet al te fijn gesneden raapsteel en 8 eetlepels ricotta, ofwel een bakje, erop. Niet roeren, gewoon zo laten staan op middellaag vuur. Na een minuut of 2 à 3, als de raapsteel donkerdergroen en vochtig is geworden, het vuur uit. Dan met een grote eetlepel vanaf de bodem van de pan een grote quenelle (dat wil zeggen, eivormig bergje) opscheppen, zodat de raapsteel en ricotta iets mengen. Peper erover malen.