Deze zachte broodjes zijn heel populair in Zuid-Amerika. Ze worden belegd of gevuld met allerlei superlekkere dingen – van geitenkaas en ‘pulled pork’ tot geroosterde mais en salsa.
1 Verwarm de oven voor op 220 ºC. Meng de komijn en het paprikapoeder in een kom, samen met ½ theelepel zeezout. Kerf de vetlaag van het buikspek in met een scherp mes en wrijf het paprikapoedermengsel erin; zorg ervoor dat het in alle inkepingen komt te zitten. Leg het buikspek in een kleine braadslee en braad het 15–20 minuten in de oven.
2 Verlaag de oventemperatuur naar 170 ºC en braad het buikspek nog eens 2 uur, tot het zacht is en je het makkelijk uiteen kunt trekken.
3 Maak ondertussen een salsa. Meng de tomaten, lente-uitjes, het grootste deel van de chilipeper, de koriandersteeltjes en de meeste korianderblaadjes in een kom door elkaar. Voeg het citroensap, een beetje olijfolie en wat zout en peper toe. Meng de salsa goed en houd zolang apart.
4 Om de arepa’s te maken doe je de masa harina in een kom en roer je de slaolie erdoor, met een snufje zout. Schenk er 275 ml water bij en meng dit alles door elkaar tot je een glad en soepel deeg hebt. Verdeel dat in 6 porties en druk elke portie plat tot je een cirkel hebt van circa 1 cm dik en 6–7 cm in doorsnee. Leg ze op een vel bakpapier.
5 Als het buikspek klaar is, neem je het uit de oven (verhoog de oventemperatuur dan naar 200 ºC) en laat je het rusten. Zet een grillpan op middelhoog vuur.
6 Gril de arepa’s 4–5 minuten per kant, tot ze een mooi schroeipatroon hebben, en leg ze op een bakplaat. Bak ze 20 minuten in de oven, of tot ze gaar zijn. Laat de grillpan op het fornuis staan.
7 Leg de maiskolven in de grillpan en laat ze in een paar minuten aan alle kanten verschroeien. Laat ze daarna afkoelen. Als de mais voldoende is afgekoeld, neem je een mes en snijd je de maiskorrels er voorzichtig af. Trek ondertussen het buikspekvlees in stukjes en houd het zolang apart.
8 Rasp vlak voor het serveren de geitenkaas over de arepa’s. Voeg de stukjes buikspek, de salsa en maiskorrels toe. Strooi er tot slot de rest van de chilipeper en koriander over. Je kunt de arepa’s ook opensnijden en ze met de topping-ingrediënten vullen.
Tip Masa harina is een bepaald soort maismeel. Dit gerecht wordt van oudsher gemaakt met masarepa, maar masa harina is bij ons beter verkrijgbaar.
Per portie 456 kcal, 22,3 g vet (8,2 g verzadigd), 25,3 g eiwit, 40,6 g koolhydraten, 3,6 g suikers
6 personen
• 1 tl komijn
• 1 tl gerookte-paprikapoeder
• 1 kg buikspek
• 300 g rijpe tomaten, pitjes verwijderd, gesneden
• 4 lente-uitjes, gesneden
• 1–2 rode chilipepers, zaadjes verwijderd, fijngesneden
• klein bosje koriander, blaadjes grof gehakt, steeltjes fijngehakt
• sap van 1 citroen
• extra vergine olijfolie
• 250 g masa harina (zie tip)
• 2 el slaolie
• 2 maiskolven
• 100 g harde geitenkaas
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.