Afghaanse melkfudge

Afghaanse melkfudge

Shirpera is een met noten gevulde zoete lekkernij, die qua textuur ergens tussen kruimelige noga en fudge in zit. In Afghanistan worden dit soort zoetigheden massaal ingeslagen bij snoepwinkels (qanadis) voor feestelijke gelegenheden als de viering van Eid. In deze winkels vind je verschillende soorten snoep, zoals halwa, zuurtjes, chocolaatjes en gesuikerde amandelen of noql. Als je zelf shirpera wilt maken, houd er dan rekening mee dat ze na de bereiding een hele nacht moeten rusten om goed stevig te worden. Dit is een van de recepten van mijn zus Fatema.

Bereiding

1. Vet een bakplaat van 30 x 20 centimeter licht in en bekleed hem met bakpapier dat aan elk uiteinde een beetje overhangt; hiermee kun je de shirpera straks makkelijk optillen en verplaatsen.

2. Meng de suiker en 250 milliliter water in een pan op hoog vuur en laat de suiker oplossen. Breng het geheel aan de kook en laat alles, zonder te roeren, nog 5 minuten koken tot de siroop dikker wordt en een keukenthermometer tussen 110-112 °C aangeeft.

3. Haal de pan van het vuur en giet de siroop in een grote kom. Voeg de kardemom, het rozenwater, de boter, amandelen en grof gehakte pistachenoten toe. Meng alles met een houten lepel en voeg het melkpoeder in delen toe; roer het mengsel na elke toevoeging goed door. Het is belangrijk om snel te werken bij het toevoegen van het melkpoeder, omdat het mengsel na elke toevoeging iets meer afkoelt en daardoor steviger en lastiger te mengen wordt. Het is de bedoeling dat, als je klaar bent, het mengsel een dikke zachte consistentie heeft en zijn vorm goed behoudt, en dus niet uitloopt of keihard is.

4. Verdeel het mengsel met een metalen spatel gelijkmatig over de bakplaat; bevochtig je handen en strijk het oppervlak mooi glad. Strooi de fijngehakte pistachenoten erover en duw ze zachtjes in de fudge. Garneer alles tot slot met de pistachestukjes. Laat het geheel een nacht rusten op kamertemperatuur en stevig worden.

5. In Afghanistan worden de shirpera voor het serveren in vierkante of ruitvormen gesneden en hoog opgestapeld op decoratieve schalen. In een goed afgesloten bewaardoos zijn ze maximaal 2 weken houdbaar.

Voor 24 stuks

  • 440 g basterdsuiker
  • 2 tl gemalen kardemom
  • 1 el rozenwater
  • 1 el boter
  • 100 g amandelsnippers
  • 50 g grof gehakte pistachenoten
  • 670 g (volle)melkpoeder
  • 50 g fijngehakte pistachenoten
  • handje pistachestukjes, om te garneren

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Alle vega(n) recepten