Aardbeien cheesecake met pittenbodem

Intro

Ik denk niet dat we deze taart aan iemand hebben voorgezet die er niet onmiddellijk fan van is geworden. Daarom is dit een van de recepten waar we altijd weer op terugvallen. We maakten ’m eerst met een notenbodem, maar de laatste tijd steeds vaker met deze zonnebloempitten. De taart heeft een geweldige smaak en textuur en is bovendien allergievriendelijk en glutenvrij. Omdat de bodem erg zoet is, hoeft de toplaag dat niet te zijn. Ben je op zoek naar variaties, denk dan aan verschillende soorten yoghurt, zachte kaas of kokosroom. Je kunt ook de kleur van de toplaag veranderen door er ander zomerfruit voor te gebruiken. Of maak een hele serie met verschillend fruit als je een feestje geeft: bosbesblauw, kiwigroen, mangogeel en ga zo maar verder…

Ingrediënten

Zonnebloempittenbodem

Toplaag

Eroverheen

Tip: Eetbare bloemen zijn bijvoorbeeld: viooltje, goudbloem, roos, rozenbottel, paardenbloem, anjer, lavendel, korenbloem, pronkerwt, bepaalde soorten daglelies en kamille. Hoewel de bloemen eetbaar zijn, gebruiken we ze voornamelijk als versiering.

* Voor veganisten kun je de kwark vervangen door veganistische roomkaas.

Bereiding

1. Rooster de zonnebloempitten in een koekenpan op laag vuur of op een bakplaat op 180 °C (gasstand 4) in 6-8 minuten. Laat een paar minuten afkoelen voor je ze samen met het hennepzaad in de foodprocessor of blender doet. Zet deze ongeveer 20 seconden aan. De zaden moeten gehakt maar niet tot poeder vermalen zijn.

2. Voeg dadels, kokosolie en zout toe en zet deze weer aan tot het mengsel samenbalt als kleverig deeg. Of prak de dadels tot ze zo glad zijn als een karamelsaus en roer er dan de andere ingrediënten door. Schep het mengsel in een springvorm van 20 cm en verdeel het gelijkmatig over de bodem. Zet in de koelkast terwijl je de toplaag klaarmaakt.

3. Pureer de aardbeien, het citroensap en de honing in de foodprocessor of blender, schenk in een grote mengkom en voeg de kwark toe. Vermeng goed. Schenk het mengsel op de bodem in de taartvorm en zet ongeveer 1½ uur in de vriezer. Je kunt de taart een paar dagen in de vriezer laten staan maar dan moet je ’m wel 20 minuten voor het aansnijden uit de vriezer halen. Maak de taart af met aardbeien en een paar bloemen. Meteen opdienen.