Zonnebloempittenbodem
Toplaag
Eroverheen
Tip: Eetbare bloemen zijn bijvoorbeeld: viooltje, goudbloem, roos, rozenbottel, paardenbloem, anjer, lavendel, korenbloem, pronkerwt, bepaalde soorten daglelies en kamille. Hoewel de bloemen eetbaar zijn, gebruiken we ze voornamelijk als versiering.
* Voor veganisten kun je de kwark vervangen door veganistische roomkaas.
1. Rooster de zonnebloempitten in een koekenpan op laag vuur of op een bakplaat op 180 °C (gasstand 4) in 6-8 minuten. Laat een paar minuten afkoelen voor je ze samen met het hennepzaad in de foodprocessor of blender doet. Zet deze ongeveer 20 seconden aan. De zaden moeten gehakt maar niet tot poeder vermalen zijn.
2. Voeg dadels, kokosolie en zout toe en zet deze weer aan tot het mengsel samenbalt als kleverig deeg. Of prak de dadels tot ze zo glad zijn als een karamelsaus en roer er dan de andere ingrediënten door. Schep het mengsel in een springvorm van 20 cm en verdeel het gelijkmatig over de bodem. Zet in de koelkast terwijl je de toplaag klaarmaakt.
3. Pureer de aardbeien, het citroensap en de honing in de foodprocessor of blender, schenk in een grote mengkom en voeg de kwark toe. Vermeng goed. Schenk het mengsel op de bodem in de taartvorm en zet ongeveer 1½ uur in de vriezer. Je kunt de taart een paar dagen in de vriezer laten staan maar dan moet je ’m wel 20 minuten voor het aansnijden uit de vriezer halen. Maak de taart af met aardbeien en een paar bloemen. Meteen opdienen.