Aardappeltaart

Bereiden

Mijn oma staat bekend om haar heerlijke aardappeltaart en met regelmaat vragen mensen haar dan ook om het recept. Ze maakt altijd een bakplaat vol zodat er voor iedereen die langskomt genoeg is. Mijn oma gebruikt voor de bodem altijd een pasta matta, ook wel ‘armeluisdeeg’ genoemd vanwege het ontbreken van eieren en boter. Maar met die benaming zou je het deeg in dit geval tekortdoen: het past perfect bij de vulling van deze aardappeltaart die heel vol van smaak is', vertelt Sarena Solari in haar boek Het Italiaanse bakboek.

1. Doe voor de tomatensaus de olijfolie in een koekenpan met dikke bodem en fruit de ui hierin aan tot hij glazig is. Voeg de passata di pomodoro toe en laat 40 minuten op laag vuur pruttelen tot je een dikke saus hebt. Kook ondertussen de aardappels voor de vulling gaar.

2. Maak voor het deeg een kuiltje in het midden van de bloem en voeg de gist en 250 ml lauw water (34 °C) toe. Als je verse gist gebruikt, los die dan op in het water voordat je hem toevoegt aan de bloem. Kneed dit met je handen tot het deeg bij elkaar blijft. Voeg de olijfolie en het zout toe en kneed tot je een niet-kleverig deeg hebt. Voeg eventueel, met 1 eetlepel per keer, water toe als het deeg nog te droog is. Maak een bal van het deeg, verpak deze in plasticfolie en laat hem ½ uur rusten op kamertemperatuur.

3. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de bakvorm in en bestuif hem met bloem.

4. Giet voor de vulling de aardappels af en stamp ze fijn. Voeg de tomatensaus en de nootmuskaat toe aan de aardappels en vervolgens de Parmezaanse kaas. Roer alles goed door elkaar en voeg zout en peper naar smaak toe. 

5. Rol het deeg uit tot een cirkel van 5-7 mm dikte en ter grootte van de bakvorm.

6. Bekleed de bakvorm hiermee. Laat het deeg 2 cm boven de rand uitsteken. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem, verdeel de vulling over het deeg en druk deze iets aan. Vouw het  uitstekende deeg langs de randen naar binnen. Trek met een vork schuine lijnen over de vulling en doe dit nogmaals in tegengestelde richting zodat je een raster krijgt. Bestrijk de hele  bovenkant met het losgeklopte ei.

7. Bak de taart ca. 40 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot hij licht begint te kleuren. Haal de taart uit de oven en laat hem op een rooster helemaal afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.

Dit recept komt uit het boek 'Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari' van Sarena Solari (€24,99, Kosmos Uitgevers).Win een broodbox!


Maak kans op 1 van de 3 broodboxen die wij verloten!