Voor 26 stuks:
Voor de blini’s:
Voor de crème fraîche met kruiden:
Dit is je bakgerei:
1. Aardappels pureren:
Doe de aardappels in een pan met koud gezouten water, breng ze aan de kook en laat ze 12-15 minuten zacht koken, tot ze gaar zijn. Giet ze af, doe ze in een aardappelknijper (of druk ze door een metalen zeef, of stamp ze fijn met een pureestamper) en vermeng ze met de melk. Laat de luchtige puree afkoelen in een kom.
2. Puree maken:
Klop het meel, de eidooiers, zure room en mierikswortelcrème door de afgekoelde puree. Voeg royaal zout en peper toe. Klop de eiwitten stijf in een schone kom. Roer een lepel van het eiwit-schuim door de puree om deze losser te maken en spatel dan het resterende eiwitschuim erdoor.
3. Blini’s bakken:
Verhit een kleine hoeveelheid olie in een koekenpan met dikke bodem (of doe wat olie op keukenpapier en veeg daarmee door de pan). Schep lepels van de puree in de hete pan en druk de blini’s wat platter. Bak ze 1 minuut op middelhoog vuur, draai ze om en bak ze nog 30 seconden, tot ze aan beide kanten goudkleurig zijn. Houd warm terwijl je de overige blini’s bakt. Vet de pan bij elke nieuwe portie opnieuw in.
4. Garneren:
Vermeng de crème fraîche met de kruiden en het citroensap en breng hem op smaak met zout en peper. Serveer de blini’s lauwwarm met een schep van de crème fraîche, wat gerookte zalm erop en een partje citroen erbij.
Baktip: een aardappelknijper is heel handig voor dit gerecht omdat je daarmee een heel fijne puree maakt. Als je geen knijper hebt, kan het ook met een pureestamper of, beter nog, door de aardappels door een metalen zeef te drukken. Dit lijkt misschien wat bewerkelijk, maar is wel de moeite waard omdat het een lichte en luchtige puree oplevert.
Dit recept komt uit het boek ‘Heel Holland Bakt met Kerst’ van Heel Holland Bakt (€20,-, Kosmos Uitgevers).