Aardappel, koolraap, appels en boerenkool
Intro
Als het buiten guur is, heb je zin in een maaltijd die je warm én blij maakt vanbinnen. Dit recept is geknipt voor deze dagen: een mix van aardappelen, zoete appels en knapperige, donkergebakken boerenkool. Weinig werk en heerlijk met een schepje mosterd of friszure chutney. Hierna kun je alle winterkou makkelijk weer aan.Ingrediënten
- 850 g aardappels (maakt niet uit welke soort), geschrobd, in stukjes van 3-4 cm
- 1 grote ui, gehalveerd, in ringen
- ½ grote koolraap (ongeveer 400 g), geschild, in blokjes van 2-3 cm
- 2 middelgrote handappels, klokhuis eruit, elk in 12 partjes
- 4 tenen knoflook, gepeld, gekneusd
- 4 laurierblaadjes, in stukjes gescheurd
- paar flinke takjes tijm, in grove stukjes
- 3 el olijf- of koolzaadolie
- 200 g boerenkool of palmkool
- zeezout en zwarte peper
Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 190 °C / gasstand 5.
2. Doe de aardappels, ui, koolraap en appelpartjes in een grote braadslede. Voeg de knoflook, kruiden, wat zout en peper en 2 eetlepels olie toe en schep alles goed om.
3. Zet 50-60 minuten in de oven tot alles helemaal gaar is en kleur begint te krijgen; schep de groenten halverwege om.
4. Ris ondertussen de boerenkool van de nerven en scheur de bladeren in stukjes. Doe deze in een grote kom, schenk er 1 eetlepel olie bij, voeg zout en peper toe en wrijf deze met je handen in de boerenkool zodat de bladen ermee bedekt raken.
5. Leg de boerenkool op de groenten in de braadslede en zet deze 10 minuten terug in de oven.
Roer de boerenkool door de groenten en zet nog 5 minuten in de oven tot de boerenkool gaar is – deze moet knapperig zijn maar hier en daar ook nog stevig zijn. Serveer direct.
Variaties
- Wortelgroente: Gebruik pastinaak in plaats van koolraap; dat is net zo lekker.
- Kool :Gebruik bimi of kleine bloemkoolroosjes in plaats van de boerenkool. Ze hebben 20-25 minuten nodig (in plaats van 10), dus bak de groenten eerst 40-45 minuten en voeg dan de bimi of bloemkool toe.