Aardappel-crumpets met ham

Intro

Huh, een aardappelcrumpet? Ja, we snappen dat je niet zo goed weet wat het is. Dat gaan we je uitleggen. Een crumpet is een soort kleine koektaart uit Engeland en ziet er een beetje uit als een muffin. Hij wordt gemaakt van een beslag van water of melk, meel en gist en je kunt hem beleggen met wat je maar lekker vindt. Wij kiezen voor een variant met aardappel en ham én daarvan kunnen we zeggen: hij is heerlijk in zijn eenvoud. Wil je deze crumpets maken, dan is het slim om het recept even van voor naar achter te lezen, voordat je aan de slag gaat.

Ingrediënten

Voor 4 personen


Extra nodig

Bereiding1. Verwarm de melk en het water in een pan. Meng de bloem en gist in een kom. Schenk het melkmengsel bij het bloemmengsel en klop tot een beslag met de dikte van slagroom. Dek de kom af met plasticfolie en laat 1-2 uur rusten op kamertemperatuur, of tot er belletjes op het oppervlak staan.

2. Verwarm de oven op 200 °C. Leg de tomaten op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrooi met zout en zet ze 10 minuten in de oven. Haal ze eruit, zet ze apart en draai de temperatuur terug naar 160 °C.

3. Klop ½ theelepel zout en het bakpoeder door het crumpetbeslag. Verwarm 2 eetlepels van de olie in een koekenpan. Vet een deegring in met olie, leg hem in de pan en schenk er 80 ml van het beslag in. Zet het vuur laag en laat de crumpet  5 minuten bakken. Haal de ring weg, draai hem om en bak hem nog 2-3 minuten. Herhaal dit met de rest van het beslag (voor zeker 5 crumpets). Laat ze even afkoelen op een rooster.

4. Bak de hamlappen 1-2 minuten in  1 eetlepel olie. Keer ze om en bak de andere nog 1 minuut. Besmeer de bovenzijden met mosterd en met ahornsiroop. Leg de hamlappen op een snijplank en steek met de vorm 4 cirkels uit het vlees. Houd ze warm op een bakplaat in de oven.

5. Vet de deegringen opnieuw in, verwarm 1 eetlepel olie en bak de eieren in de deegringen 2-3 minuten tot het eiwit is gestold. Verdeel ondertussen de aardappelcrumpets over 4 borden. Leg er een hamlap en een gebakken ei op, en serveer met een trosje tomaatjes.

Credits Recepten Rachel Khoo Fotografie David Loftus