​Worteltjestaart

Intro

Een carrot cake om je vingers bij af te likken! Maar het feest begint al eerder: door de heerlijke speculaaskruiden vult jouw keuken zich tijdens het bakken in de oven met een onweerstaanbaar lekkere geur. Bewaar je geduld nog even als je hem uit de oven haalt; hij moet eerst afkoelen voordat je het glazuur erop kunt smeren, maar dat levert wel een goddelijk resultaat op. 

Ingrediënten

Voor 10-12 punten



Voor de cake:


Voor de topping:


Verder nodig: boter, om in te vetten



*Ik vind winterpeen prettig werken, maar gebruik gerust andere worteltjes.

 

 

 

 

Bereiding



1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een ronde vorm van 24 centimeter doorsnede in en bekleed de bodem met bakpapier.

2. Doe de zonnebloem­olie, suiker, het zout en de sinaasappelrasp in een kom en klop dit gedurende  ongeveer 3 minuten.

3. Doe de eieren er, terwijl je mixt, één voor één bij. Stop met mixen als alles goed gemengd is.

4. Doe in een andere kom de bloem, het bakpoeder, kaneel en speculaaskruiden en roer dit door elkaar. Spatel deze droge ingrediënten vervolgens door het oliemengsel.

5. Spatel de geraspte wortel door het beslag. Meng als laatste de rozijnen en gehakte walnoten door het beslag.

6. Schep alles over in de bakvorm en bak de cake gaar in 55 tot 60 minuten. Laat de cake afkoelen in de vorm.

7. Klop intussen de roomkaas met het poedersuiker luchtig. Strijk het roomkaasglazuur over de afgekoelde taart.

Dit recept komt uit het boek ‘Bakbijbel’ van Rutger van den Broek (€29,99, uitgeverij Carrera).
 
[Credits: fotografie Harold Pereira].