‘Het is belangrijk dat je de garnalen op het heetste deel van de barbecue flink schoeit en ze daarna opzij schuift, zodat ze indirect (bij minder warmte) langzaam verder kunnen garen. Let op dat je ze niet te lang grilt – een grote garnaal hooguit twee minuten per kant –, zeker als het pantser er nog omheen zit. Daar blijft namelijk vocht in zitten, wat ervoor zorgt dat de garnaal nog verder gaart.’
1. Steek de barbecue aan, wacht tot de vlammen gedoofd zijn en laat hem heet worden. Doe de garnalen in een grote kom met 2 eetlepels olie plus zout en peper. Meng goed en laat 15 minuten intrekken.
2. Doe alle peperkorrels in een vijzel en stamp ze grof. Laat een koekenpan heet worden op hoog vuur, voeg de gemalen peperkorrels toe en verhit ze ongeveer 1 minuut, tot ze beginnen te roken.
3. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten uit de chilipeper en snijd hem in ringetjes. Pel de tenen knoflook en hak ze fijn. Schil de gember en snijd hem in dunne plakjes. Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een pan, voeg als-ie heet is de peperkorrels toe samen met de knoflook en chilipeper en bak ze 1-2 minuten, of tot ze beginnen te geuren.
4. Voeg de boter toe en laat hem smelten. Doe dan de oester- en vissaus erbij samen met de plakjes gember en suiker en roer door elkaar. Voeg de kippenbouillon toe en laat de saus inkoken tot-ie lekker stroperig wordt. Proef, breng op smaak met zout en houd zolang warm op heel laag vuur.
5. Gril de gemarineerde garnalen 2-3 minuten aan elke kant op de barbecue. Verdeel de rucola over een schaal, leg de garnalen erop en druppel de stroperige saus erover.
6. Hak de bieslook fijn, snijd de limoen in partjes en de bosui in ringetjes. Verdeel de bieslook, bosui en korianderblaadjes over de garnalen en serveer samen met de partjes citroen.
Dit is een recept van Bart van Olphen. Credits: fotografie David Loftus
Voor 4 personen:
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.