​Crab cakes met mango-srirachamayo

Intro

'Deze crab cakes zijn met de nodige finesse prima te grillen. De extra smaak die de grill en het houtgestookte vuur geven aan het delicate krab vlees is zo lekker dat je het risico dat ze breken best durft te nemen. De truc is een goed schoongemaakt en met olie ingevet roost er en pas draaien als de onderkant mooi krokant en de crab cake bijna gaar is. Speel je het liever op safe? Zet dan een klein ovenbestendig pannetje of gietijzeren bakplaat (plancha) op je roost er en bak ze hierop krokant. De mango-sriracha-mayo om te dippen is met zijn sweet heat de perfecte dip voor de crab cakes', vertelt Jord Althuizen.

Ingrediënten

Voor 8 crab cakes, voorbereiding 1½ uur, bereiding ½ uur:

Mango-srirachamayo:

Benodigdheden:

Bereiding

1. Meng in een kom het ei, de mayonaise, mosterd, worcestersaus en tabasco en roer ze goed door elkaar. Doe de overige ingrediënten behalve het krabvlees erbij en meng goed. Voeg als laatste het krabvlees toe en roer het er met de hand zorgvuldig door.

2. Verdeel het mengsel in acht gelijke balletjes.

3. Vorm de balletjes tussen je handen in een hockeypuckvorm door stevig te drukken.

4. Laat de cakes 1 uur rusten in de koelkast.

5. Bereid een BBQ voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 180 °C is bereikt.

6. Ga je voor safe, verhit dan alvast de bakplaat of plancha mee.

7. Maak ondertussen de mangosriracha- mayo door alle ingrediënten samen te voegen en te pureren met een staafmixer of keukenmachine. Controleer op smaak en voeg eventueel zout of versgemalen zwarte peper toe.

8. Leg de crab cakes op de grill, bakplaat of plancha en zet de deksel terug op de BBQ.

9. Laat de crab cakes in 6-8 minuten bruin worden en draai ze pas om als ze stevig aanvoelen en los beginnen te komen van het grillrooster. Gaar de andere zijde circa 4 minuten, tot ook deze mooi bruin en krokant is.

10. Serveer de crab cakes met de verse mango-srirachamayo om te dippen.