Pesto alla trapanese is een pesto uit Sicilië. Het verhaal gaat dat matrozen uit Genua hun pestorecept doorgaven aan de matrozen van Trapani. Zij vervingen de ingrediënten door producten die op Sicilië volop verkrijgbaar waren. De pijnboompitten werden amandelen en ze voegden tomaten toe. Je kunt de ingrediënten fijnstampen met een vijzel, maar ik vind deze ongemengde variant eigenlijk lekkerder. De kleur is frisser, maar de smaken blijven hetzelfde.
1. Meng de tomatenblokjes met de knoflook en bijna alle basilicum. Breng op smaak met olijfolie en zout en peper en laat circa 20 minuten staan zodat de smaken kunnen intrekken.
2. Breng een pan water met zout aan de kook en kook de casarecce beetgaar volgens de bereidingswijze op de verpakking.
3. Verhit een ruime hoeveelheid olijfolie in een koekenpan en bak de aubergine tot deze mooi goudbruin is. Laat de aubergine uitlekken op keukenpapier en breng op smaak met zout.
4. Bak het broodkruim in een scheutje olijfolie tot het goudbruin en krokant is.
5. Meng de casarecce met de tomatenblokjes, het amandelkruim, de aubergine en het broodkruim. Garneer met nog wat basilicumblaadjes en wat pecorino.
Credits: fotografie Simone van den Berg.
4 personen
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.