Aubergines met saffraanroom

Bereiden

De combinatie van aubergines – een heel mediterrane groente – met room lijkt misschien vreemd maar levert een zacht en sensueel gerecht met een volle smaak op. Geef het als zodanig of bestrooi het met geschaafde parmezaan, afhankelijk van wat er verder op tafel komt. Het is erg lekker bij gebraden lamsvlees, maar je kunt de hoeveelheden ook vergroten tot een hoofdgerecht. Laat de saffraan minstens 30 minuten trekken; de kleur en smaak worden daar veel beter van.

1 Doe de saffraan in een kopje en roer er 50 ml kokend water door. Laat het 30 minuten staan.

2 Verhit de oven tot 190 °C. Halveer de aubergines in de lengte. Snijd een ondiep kriskraspatroon in de snijkanten.

3 Leg ze met de tomaten in een braadslee naast elkaar. Bestrijk de aubergines en tomaten met olijfolie en bestrooi ze met wat zout en peper. Zet ze 30 minuten in de oven.

4 Smelt de boter in een pan en fruit de sjalotten zacht; laat ze geen kleur krijgen. Voeg de wijn toe en kook hem tot ca. 50 ml in.

5 Voeg het saffraanwater en de bouillon toe en kook ze tot een derde in. 

6 Doe er de room met wat zout en peper bij en kook de saus in tot hij de achterkant van een lepel bedekt. Zeef er de sjalotten uit. Voeg wat citroensap toe en corrigeer zo nodig de smaak.

7 Haal de groente uit de oven, keer de aubergines en zet ze nog 10 minuten terug. Leg ze op een warme, brede, ondiepe schaal (de aubergines met de snijkant omhoog) en schep er wat saus op. Serveer de rest van de saus er apart bij.

--

Dit recept komt uit het boek 'Simpel' van Diana Henry (€ 24,99, Kosmos Uitgevers).


 
Eat Happy van Melissa Hemsley

Lees het interview met Melissa Hemsley en maak kans op haar nieuwe boek Eat Happy.
 
 

Hi foodlover,

Wat leuk dat je op de gloednieuwe site foodandfriends.nl bent beland! Vanaf nu af aan kan je hier lekker rondgluren tussen de recepten van bekende chefs en upcoming culi-lovers, kies voor een snel doordeweeks gerecht en laat me je een handje helpen om flink uit te pakken voor een diner met vrienden en familie. Want of je nu een bakkoning bent of niet verder komt dan een eitje bakken, op foodandfriends.nl vind je tips en tricks om ieder gerecht te laten slagen.

Vergeet niet om je ook in te schrijven voor de nieuwsbrief, dan houd ik je op de hoogte!

Liefs, Lot

foodandfriends.nl