Kun je bijwerkingen krijgen van collageen poeder?

31 januari

Collageen poeder als anti-aging supplement is hot. Maar over de (mogelijke) nadelen, daar hoor je minder over. Heeft collageen eigenlijk bijwerkingen of nadelen? Dat proberen we in dit artikel uit te vinden.

Wat is collageen?

Collageen is by-far het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam en speelt een cruciale rol in de structuur van verschillende weefsels, waaronder de huid, botten, pezen, ligamenten en bloedvaten. Collageen zorgt voor stevigheid, elasticiteit en regeneratie van de huid en ondersteunt de structurele integriteit van onze botten en bindweefsels.

Collageen bestaat uit aminozuren, de bouwstenen van eiwitten, die samen lange ketens vormen en zo de unieke driedimensionale structuur van collageen creëren. Naarmate we ouder worden, vermindert de natuurlijke productie van collageen, wat leidt tot tekenen van veroudering zoals rimpels, minder flexibele gewrichten en zwakkere botten.

Supplementen worden gekocht om de collageenniveaus te verhogen of te ondersteunen. Maar wat zijn de nadelen?

Collageen supplement bijwerkingen

Eerst het goede nieuws: bijwerkingen van een collageen supplement worden zelden waargenomen en is voor de meeste mensen dan ook veilig om in te nemen. Dat gezegd hebbende zijn er in het verleden (geringe) bijwerkingen gemeld van het consumeren van collageen. We bespreken de 4 belangrijkste collageen bijwerkingen:

Spijsverteringsproblemen

Een studie rapporteerde over milde spijsverteringsproblemen waaronder een opgeblazen gevoel en veranderingen in de stoelgang. Het goede nieuws is dat deze spijsverteringsproblemen over het algemeen optraden na het eten van gelatine in plaats van collageenpeptiden.

In tegenstelling tot gelatine, dat gedeeltelijk gehydrolyseerd is, zijn collageenpeptiden volledig gehydrolyseerd (ook wel gehydrolyseerd collageen genoemd). Gehydrolyseerd collageen bestaat uit kleinere aminozuren waardoor ze beter opgenomen kunnen worden door ons lichaam. Bovendien suggereert de wetenschap dat collageenpeptiden jouw algehele flora juist kan ondersteunen.

Wanneer je spijsverteringsproblemen ervaart na het consumeren van collageenpeptiden, kan dit te wijten zijn aan andere ingrediënten in de samenstelling óf overdosering van het supplement. Het liefst is de ingrediëntenlijst van jouw collageenpoeder zo schoon mogelijk zonder kunstmatige toevoegingen, zoals vul- en zoetstoffen. Tot slot raden we aan om niet meer in te nemen dan de aanbevolen dosering zoals vermeld op de verpakking.

Allergieën

Zoals hierboven vermeld, zijn collageensupplementen over het algemeen afkomstig van runderen, vis of varkens. Mensen die allergisch zijn voor vis kunnen een allergische reactie hebben op viscollageen.

Daarnaast bevatten sommige varianten ook kruiden en superfoods. Controleer altijd eerst de ingrediëntenlijst voordat je collageenpoeder aan je dieet toevoegt. Zo voorkom je mogelijke overgevoeligheden of allergieën.

Hoofdpijn

Het consumeren van collageenpeptiden veroorzaakt bij sommige mensen hoofdpijn, maar dit is geen vaak voorkomende bijwerking. De wetenschap legt uit dat verhoogde niveaus van glutaminezuur kunnen resulteren in een kloppend hoofd. Aangezien glutaminezuur één van de aminozuren is die aanwezig is in collageen, kan het consumeren van hoge doseringen collageenpeptiden indirect leiden tot een kloppend hoofd.

Een vieze smaak in de mond

Het laatste wat je wilt is dat je collageenpoeder een vieze smaak in je mond achterlaat of je koffie verpest. Helaas is dat wel wat sommige mensen ervoeren. Dit kan te wijten zijn aan de dierlijke bron waaruit het collageen wordt gewonnen.

De meeste supplementen zijn afkomstig van runderen, vissen, schaaldieren of varkens. Als zodanig kunnen collageenpoeders van lagere kwaliteit een ‘vlezige’ of ‘visachtige’ smaak hebben.

Andere stoffen op de ingrediëntenlijst kunnen ook de boosdoener zijn achter de onaangename smaak. Sommige fabrikanten voegen kunstmatige smaak- en zoetstoffen toe om de smaak te maskeren. Hoogwaardige collageensupplementen zijn over het algemeen smaakloos en laten geen vieze smaak achter.

Conclusie

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam en is essentieel voor de structuur en het onderhoud van huid, botten, en bindweefsels. De natuurlijke productie ervan neemt af met de leeftijd, wat leidt tot tekenen van veroudering en de motivatie achter het gebruik van supplementen om deze niveaus te ondersteunen.

Hoewel over het algemeen veilig, kan collageen poeder bijwerkingen veroorzaken, zoals spijsverteringsproblemen, allergische reacties, hoofdpijn, en een onaangename smaak. Deze effecten zijn vaak te wijten aan specifieke ingrediënten of overdosering.

Het is cruciaal om producten zorgvuldig te selecteren en de aanbevolen dosering niet te overschrijden, om de voordelen van collageen te benutten zonder ongewenste bijwerkingen.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Alle Tips
Meer Alle Tips
Gratis nieuwsbrief