Kookboek van het jaar

Dé Food and Friends Kookboek van het Jaar 2022 komt er aan!

De verkiezing voor het beste, lekkerste en mooiste kookboek van Nederland en Vlaanderen komt er weer aan. Vorig jaar was de verkiezing een doorslaand succes met maar liefst 25 deelnemende uitgeverijen en 61 titels. Bij het populaire tv programma Koffietijd werd de winnaar bekend gemaakt. Verder was er landelijke aandacht voor de verkiezing in oa Nrc, De Volkskrant, AD, Foodies magazine en was er een nauwe samenwerking met de AUDAX groep, 500+ winkels (Bruna, AKO, Readshop en Bookspot.nl).

Dit najaar organiseert Food and Friends wederom deze zoektocht naar het beste culinaire werk van 2022. De inzendtermijn is gestart en sluit vrijdag 30 september 2022. Wij zijn heel erg blij dat we de vakjury bekend mogen maken. Deze bestaat dit jaar uit:

  • Sacha de Boer (fotografe)
  • Ellen den Hollander (redacteur koken, eten en drinken AD)
  • Tessa Klosters (coördinator lifestyle Vriendin)
  • Bibi Loomans (culinair redacteur Koffietijd)
  • Bart van Olphen (chef)
  • Jan-Hein Wierts (productmanager Nederlands Boek – Audax)

Naast het kookboek van het Jaar reiken we ook dit jaar weer de fotografie- en vormgeversawards uit.

Inmiddels zijn de eerste aanmeldingen binnen. Deze titels doen in ieder geval mee:

Alle kookboekenmakers kunnen het wedstrijdreglement, de voorwaarden en het inschrijfformulier opvragen bij de organisatie via kookboekvanhetjaar@foodandfriends.nl.

De Food and Friends Kookboek van het Jaar verkiezing wordt georganiseerd door Marije Benink van Food and Friends en Fusina Verloop, van PR bureau De Wonderneming, die eerder (2007-2017) de Kookboek van het Jaar-verkiezing initieerde en organiseerde. Samenwerken of meer informatie? Neem gerust contact met ons op: kookboekvanhetjaar@foodandfriends.nl

De Food and Friends Kookboek van het Jaar winnaars van 2021 

De vakjuryprijs ging naar Bistro Manon van Manon Proper. Manon zet aan tot gezond eten en laat zien dat je met simpele en snelle recepten iets verrassends op tafel kunt zetten.”, aldus de juryleden. “Het  fantastische familie kookboek valt op tussen de andere kookboeken.
Een kleine 20.000 culifans brachten een stem uit op de Food and Friends Kookboek van het Jaar publieksprijs. De publiekslieveling van 2021 is: Uit de keuken van Fatima – elke dag anders van Fatima El Irari. Op haar razend populaire blog laat Fatima El Irari dagelijks zien dat iedereen kan koken. Haar recepten zijn foolproof, veelzijdig en een mix van Marokkaanse classics en moderne favorieten waar je je vingers bij aflikt. Wat uit Fatima’s keuken komt, is altijd goed en kán niet mislukken. 

Naast deze twee winnaars hebben we ook een fotograaf en vormgever in het zonnetje gezet. De Nordic Family Kitchen won de vormgevingsawards en Big Green Egg -Modus Operandi – de award voor de beste fotografie.

—–