Hoe maak je verse pasta?

22 januari

Verse linguine, tagliatelle of ravioli maken is niet alleen ontzettend lekker, het is ook leuk en eenvoudig om zelf te maken! We leggen je stap voor stap uit hoe je een basis pastadeeg maakt.

Bereiding

Meng de bloem en semolina op een schoon werkvlak of in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en breek er de eieren in. Werk de bloem met een vork of met je vingers geleidelijk aan door de eieren tot ze goed gemengd zijn.

Bestuif je werkvlak of een grote plank met bloem en kneed het deeg door het met de palm van je hand uit te rekken, op te rollen en weer uit te rekken. Herhaal dit tot je een glad, zacht deeg hebt, draai er een bal van, wikkel hem in plasticfolie en laat het deeg zo minstens 30 minuten rusten.

Eierpastadeeg wordt vooral in het noorden van Italië gebruikt voor vormen zoals tagliatelle en lasagne, of voor gevulde pasta’s, zoals ravioli. In het zuiden wordt vaker pastadeeg zonder ei gebruikt, omdat mensen daar van oudsher armer waren en zich geen eieren konden veroorloven. Als je geen ei gebruikt moet je in plaats daarvan 80 ml lauw water in het kuiltje schenken. Pasta zonder ei is sneller gaar, dus pas goed op dat je het niet te lang kookt. Dit is één methode, maar ik garandeer je dat er minstens vijf miljoen Italiaanse mamma’s zijn die het stuk voor stuk beter weten.

Dit is het basisrecept voor pasta. Afhankelijk van de pastavorm die je wil maken dien je het deeg verder te bewerken. Wil je farfalle, tagliatelle of misschien een gevulde pasta, zoals ravioli? Op YouTube zijn veel filmpjes te vinden waarmee je heel gemakkelijk de truuk onder de knie krijgt. En op deze pagina beschrijven we 12 wereldberoemde pastasoorten. 
 

 

Ingredienten

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 10 minuten, plus tijd om te rusten

  • 150 g bloem type 00, plus extra om te bestuiven
  • 50 g fijne semolina
  • 2 grote vrije-uitloopeieren

Tip: Als je voor meer mensen pasta wil maken kun je de hoeveelheden gewoon vermenigvuldigen, zolang je maar een verhouding van 100 g bloem op 1 groot ei, of 100 g bloem op 40 ml water aanhoudt.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Categorie
Meer Categorie
Gratis nieuwsbrief