Vivian Reijs

12 april

Misschien ken je Vivian Reijs wel van televisie, maar wist je dat ze al jaren werkt als voedingstherapeut? In haar laatste boek Gezonder met Viv deelt ze haar tien gouden tips voor een healthy lifestyle en verklapt ze hoe ze haar kinderen aan de groenten krijgt.

Toen ze op haar achttiende op dieet ging en ineens haar broeken weer over haar heupen kreeg, viel bij Vivian Reijs het kwartje: de juiste voeding kan écht het verschil maken. Na onder andere te hebben gewerkt als tv-presentatrice, schrijfster en eigenaresse van een kledinglabel ging ze acht jaar geleden aan de slag als voedingstherapeut. Dat leidde tot een eigen online gezondheidsplatform, vivonline.nl, en nu ook tot een boek: Gezonder met Viv. Tijd voor een Q&A!

Gezond, slank én blij – hoe doen we dat volgens jou?
‘Gezond eten draait wat mij betreft echt om balans. Vaak willen mensen in één keer hun hele levensstijl omgooien, maar dat is supermoeilijk, en volgens mij wordt niemand daar gelukkig van. Je kunt beter met kleine stappen beginnen en bijvoorbeeld eerst een week geen koemelkproducten eten, of je portie  groenten verdubbelen. Dat maakt meestal al een enorm verschil.’

Dat klinkt simpel! Heb je nog meer tips?
‘In mijn boek deel ik mijn tien gouden tips, die variëren van genoeg slapen tot stoppen met gluten. Ieder lichaam is anders, dus je kunt het beste uitproberen welke van die tips voor jou werken. Er zijn drie  dingen die bijna altijd resultaat opleveren: stoppen met koemelkproducten, tarwe en suiker. Vooral stoppen met suiker vind ik belangrijk, want de gevolgen van suiker zijn enorm. Het kan schimmels in je  darmen veroorzaken, je kunt er depressief van worden, en de bloedsuikerpieken die je ervan krijgt zijn echt slecht voor je lijf.’

Hoe kunnen we minder suiker eten?
‘Zelf ben ik verpakkingen gaan lezen. Dan zie je hoeveel suiker er eigenlijk in producten als cruesli zit, en dat er veel verborgen suikers zitten in   bijvoorbeeld vleeswaren en sauzen – die bewustwording maakt het vaak al een stuk makkelijker om te minderen. En ook hier kun je werken met kleine stapjes waardoor je lichaam minder vraagt om suiker. Probeer bijvoorbeeld wat meer eiwitten te eten bij je ontbijt, zoals een groene smoothie met plantaardig eiwitpoeder of een omelet met lekker veel groenten. Zo kom je los van cruesli en brood, en je zult merken dat je de rest van de dag minder wilt snaaien.’

Je boek draait om een gezonde lifestyle voor het hele gezin. Hoe zorg je dat ook de kids (die vaak gek zijn op zoet) minder suiker binnenkrijgen? ‘Een kind eet gemiddeld 25 suikerklontjes per dag. Hun lichaam herstelt gelukkig nog snel, maar ook voor kinderen is suiker slecht. Ik geef mijn kids daarom nooit pakjes drinken, en ook snackrepen vermijd ik – alleen daardoor krijgen ze denk ik al een kwart minder suiker binnen. Natuurlijk mag je je kids best een keer een sapje of een stuk ontbijtkoek geven, maar op dagelijkse basis kun je beter gaan voor water en wat fruit.’

Wat staat er op het menu voor de lunch en het avondeten?
‘Als moeder weet ik hoe moeilijk het is om je kind groenten te laten eten, maar het helpt om ze al zo vroeg mogelijk te laten wennen aan de kleur groen. Geef ze liever geen zoete fruithapjes, maar groentehapjes en avocado’s. En pureer! Maak van groenten bijvoorbeeld een smoothie of een pastasaus, en kook ’s avonds wat extra, zodat je de restjes kunt meenemen als lunch. Pasta en quinoa zijn ook de volgende dag nog hartstikke lekker.’

Mogen we dan helemaal geen guilty pleasures meer?
‘Natuurlijk wel! Zelf hanteer ik de 80-20-regel: tachtig procent gezond en twintig procent genieten. Ik eet iedere dag chocolade, drink regelmatig een glas wijn bij het eten en neem ook echt wel eens een patatje. Zo zorg ik dat het leuk blijft.’

Maak een aantal van haar fijne recepten:

Of zoek op Vivian Reijs voor meer inspiratie.

​[Credits: tekst  Leonie Hardeman, fotografie Alexia van der Meijden]


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Friends
Meer Friends
Gratis nieuwsbrief