Pascale Naessens

12 april

Kookboekenauteur – Pascale Naessens

De Vlaamse kookboekenauteur Pascale Naessens vertelt ons alles over haar eenvoudig en pure manier van koken.
 

‘Dit is echt míjn domein,’ vertelt Pascale Naessens als ze ons haar keuken laat zien. Haar boeken over pure voeding en natuurlijke ingrediënten behoren tot de bestverkochte van België, en allemaal zijn ze ontstaan in deze lichte, fijne ruimte – haar veilige cocon, zoals ze het zelf noemt. Pascale: ‘Als ik aan mijn boeken werk, wil ik hetzelfde gevoel hebben als wanneer ik kook. Daarom schrijf ik ze hier. Tijdens het schrijven van mijn kookboeken heb ik veel aan deze tafel gezeten, maar doordat ik thuis ben, heb ik nooit het gevoel dat ik werk. Heerlijk vind ik dat!’
 
Vrijheid is heel belangrijk voor Pascale. Ook als het om eten gaat. ‘Veel mensen vinden het moeilijk om gezonder te gaan eten, omdat ze kijken naar wat ze allemaal niet meer zouden mogen. Ze zijn hun  vrijheid kwijt. Daardoor wordt eten een obsessie – als je iets niet mag, wil je het juist. Je kunt je veel beter richten op wat je wél mag eten, en wat gezond eten je brengt.’
 
Voor Pascale betekent gezond eten dat ze vooral voor producten kiest die rechtstreeks uit de natuur  komen. Groenten, fruit, vis, vlees, noten: allemaal liggen ze dagelijks op haar bord. ‘Van bewerkte producten word ik niet gelukkig, en ik denk dat dat uiteindelijk voor iedereen geldt. Je moet er heel veel van eten om verzadigd te raken, met als gevolg dat je sneller dik wordt. Als je natuurlijk gaat eten, zul je zien dat je met weinig ingrediënten heel snel en eenvoudig gerechten kunt maken die goed zijn voor je lichaam en geest.’
 
Hoewel ze groot voorstander is van puur natuur, is er volgens Pascale geen goed of slecht eten. ‘Zo werkt het niet met voeding. Is het slecht als ik af en toe een dessert eet? Ik vind van niet. Maar als ik iedere dag een dessert eet en daarnaast ook nog witbrood en allerlei andere snelle koolhydraten, dan wordt het een ander verhaal. Zo’n tachtig procent van wat ik eet bestaat uit natuurlijke voeding, en de overige twintig procent kan alles zijn: friet, toetjes, chocola, taart… Het is de honderd procent die van mij een gelukkig mens maakt!’

​[Credits: tekst Leonie Hardeman, fotografie Roos Mestdagh]


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Friends
Meer Friends
Gratis nieuwsbrief