Een buitenkeuken in de tuin

9 maart

Als je gek op koken bent, wil je dit het liefst overal kunnen doen. In de warme zomermaanden staan we dan ook liever in de frisse buitenlucht dan in een warme binnenkeuken. Denk daarom eens na over een buitenkeuken in je eigen tuin. Hierin hoef je je niet af te sluiten in een binnenkeuken en kun je gezellig samen met je gezelschap in de tuin genieten. Benieuwd waar je rekening mee moet houden? Lees dan verder voor enkele handige tips.

Een geschikte vloer

Vaak valt de keuze voor een buitenkeuken op een plekje bij de overkapping of dicht bij het terras. Zo kun je vanuit je tuinset alles makkelijk in de gaten houden. Als je op één van deze plekken een buitenkeuken wilt realiseren, is het belangrijk om te kijken naar welke vloer er al ligt. Er zal vast en zeker gemorst worden en het zou jammer zijn als de vlekken dan in de vloer trekken. Kijk daarom goed voor de plek of je bepaalde tegels wel goed schoon kunt krijgen. Daarnaast zal er ook veel warmte vrijkomen bij het koken op een buitenkeuken. Je vloer moet dus ook geschikt zijn voor deze temperaturen.

Welke keuken?

Voor welke keuken ga je? Wil je voornamelijk aan de slag met pizza’s? Dan is het verstandig om te kiezen voor een pizza-oven of een barbecue met pizzasteen. Hiervoor heb je wel altijd gedroogd hout nodig om de lekkerste pizza’s te bakken. Rondom deze oven maak je dan een wandtafel om alles te kunnen bereiden. Tegenwoordig heb je ook kleine pizza-ovens voor buiten die je op een tafel kunt plaatsen. Ben je meer van de barbecue? Dan kun je gaan voor een authentieke open grillplaat of een Kamado, zoals de Green Egg. Beide zijn erg mooi te verwerken in een buitenkeuken.

Het inrichten van de keuken

We hadden het net al over een wandtafel. Dit is een soort tuintafel, maar dan niet om aan te zitten. Ze zijn vaak wat hoger en smaller en worden dus geregeld tegen een wand geplaatst. Erg mooi zijn de houten varianten, deze geven je buitenkeuken een warme uitstraling. Zelf kun je ook aan de slag gaan met het maken van een geschikte wandtafel met bijvoorbeeld u-stenen. Erg handig aan wandtafels zijn dat ze vaak een mooie werkbank/aanrecht hebben en hieronder nog een tweede plek om items te plaatsen. Zo heb je alles binnen handbereik.

Want een buitenkeuken is niet alleen de kookgelegenheid. Maak ook ruimte voor andere benodigdheden om te genieten van het lekkere eten. Denk aan speciaal servies, bestek en glazen voor in de tuin. Zo kun je het eten eenvoudig opdienen. Uiteraard is een koelkast(je) ook een echte must in een buitenkeuken. Hierin bewaar je je eten dichtbij en natuurlijk ook de nodige drankjes. Met leuke kistjes onder de wandtafel berg je je andere benodigdheden op zoals kruiden, oliën en het nodige hout of houtskool.

Dit waren onze drie tips om je op weg te helpen bij het maken van je eigen buitenkeuken. Op naar vele gezellige etentjes!


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Tips
Meer Tips
Gratis nieuwsbrief