Bart tip: De perfect gebakken visfilet uit de pan

4 maart

Onze visexpert Bart van Olphen: ‘Een visfilet wil je aan de buitenkant lekker knapperig hebben en vanbinnen lekker juicy en zacht. De laatste jaren is het aanbod verse vis bij de viswinkel en supermarkt groter geworden, maar veel visliefhebbers vinden de drempel om in eigen keuken een mooi filetje te bakken nog te hoog. Misschien is het je vaak niet naar tevredenheid gelukt of zit het gewoon ‘tussen de oren’. Ik zal je hier laten zien dat er misschien wel niets makkelijker is dan een goede visfilet bakken!’
 

De basis: goed materiaal
Alles begint met goed materiaal. Om een perfecte filet te bakken, heb je een koekenpan nodig met onbeschadigde antiaanbaklaag. Daarbij is het goed om een visspatel te hebben, om je filet halverwege om te kunnen draaien zonder dat de vis beschadigt of breekt.
 
Stap 1: goede vis
Belangrijk: een goed stuk vis. Of je nou een verse visfilet uit de toonbank van de viswinkel meeneemt of uit een pakje bij de supermarkt, de filet moet er glanzend uitzien. Een tip is ook om erop te letten dat de filet die je koopt min of meer overal dezelfde dikte heeft; wat je niet wilt is dat een deel van de filet straks doorbakken is en het dikke stuk nog rauw vanbinnen. Overigens kun je – mits van goede kwaliteit – diepvriesvis ook prima gebruiken. Zorg er dan wel voor dat je de vis op tijd ontdooid in de koelkast, zonder dat je hem laat zwemmen in zijn eigen vocht.
 
Stap 2: de fase voor het bakken

Haal de vis zo’n 4-6 uur voor gebruik uit de verpakking en leg de vis in de koelkast op een rooster met druipbakje eronder. Het vocht op de vis zal in het bakje vallen en door de koude luchtcirculatie zal de vis iets droger van de buitenkant worden. Immers, een stuk vis met een droog oppervlak bakt knapperiger en dus lekkerder.
 
Haal de visfilet 30-45 minuten voor het bakken uit de koelkast en bestrooi beide zijdes met zout om meer vocht te onttrekken en de vis op smaak te brengen. Laat de filets nu – eventueel afgedekt – op temperatuur komen. Hierdoor ‘schrikt’ het visvlees minder bij het bakken en zal je de vis makkelijker perfect gaar krijgen.
 
Stap 3: het bakken
Zet de koekenpan op middelhoog vuur en voeg een eetlepel olie toe. Gebruik hiervoor geen extra vierge olijfolie, maar olijfolie om te bakken, zonnebloemolie, pindaolie (arachide) of geklaarde boter. Leg zodra de olie heet is de vis in de pan en bak beide zijdes 2-4 minuten, afhankelijk van de dikte. Draai de vis halverwege om met een spatel. Als je de visfilet met vel bakt, start dan aan de velzijde. Zodra het vel mooi krokant is, draai je de vis om. Haal de vis uit de pan en laat deze 2 minuten rusten. Je kunt eventueel een vel aluminiumfolie gebruiken om de vis vanbinnen nog verder te laten garen.  
 
Enjoy!
 
Gelijk aan de slag? Probeer dan dit recept: Gebakken kabeljauw met ratatouille
 

Dit is een blog van Bart van Olphen, credits fotografie: David Loftus

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Food Talk
Meer Food Talk
Gratis nieuwsbrief