Versgebakken platbrood

Versgebakken platbrood

Piadina is een platbrood uit Romagna. De mogelijkheden om ze te vullen zijn eindeloos. Hier twee voorbeelden. Voor een vegetarische versie kun je de ham weglaten.

Bereiding

1. Maak eerst het deeg. Doe de bloem, reuzel of olijfolie, het zout en de baksoda in de kom van een standmixer. Meng kort met een deeghaak. Giet dan terwijl de machine op medium snelheid draait het water erbij tot zich een bal vormt. Laat de machine nog 5 minuten draaien tot er een homogeen, elastisch deeg is ontstaan. Dek de kom af en laat het deeg 30 minuten rusten.

2. Bereid intussen de spinazie voor vulling 2. Bak de knoflook op middelmatig vuur in olijfolie, voeg zodra de knoflook begint te geuren de spinazie toe. Sauteer de spinazie ongeveer 5 minuten en zet apart. Snijd

3. Maak nu de piadine. Verdeel het deeg in acht gelijke stukken, vorm  elk stuk tot een bal. Laat de balletjes nog 10 minuten rusten, afgedekt met een theedoek. Rol het deeg uit tot een cirkel met een dikte van  3 millimeter. Prik met een vork over het hele oppervlak gaatjes.

4. Verwarm een (anti-aanbak)koekenpan. Bak de piadine 2 minuten aan elke kant, tot ze hier en daar bruine vlekjes vertonen.

5. Vul terwijl ze nog warm zijn met de vulling naar keuze, maal er wat peper over en besprenkel met wat goede olijfolie. Klap de gevulde piadines vervolgens dubbel en snijd in drie stukken.

6. Afgekoeld (niet gevuld) kunnen ze goed ingevroren worden.

Een tafel vol hapjes? Kijk ook eens bij onze andere spaanse recepten en serveer een glasje Gazpacho.
 

Voor 8 personen, 20 minuten bereiden, 40 minuten wachttijd.



Benodigdheden:

  • standmixer
  • theedoek


Deeg voor 8 piadine:

  • 500 g patentbloem
  • 80 g reuzel of 80 ml extra vergine olijfolie
  • 1 tl zout
  • 0,5 tl baksoda
  • 200-250 ml lauw water


Vulling 1:

  • 120 g Stracchino, Robiola of een andere zeer jonge koeienkaas, in kleine blokjes
  • 100 g prosciutto di Parma, in dunne plakken
  • 50 g rucola, gewassen
  • extra vergine olijfolie
  • peper


Vulling 2:

  • 400 g spinazie, gewassen
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 120 g jonge Pecorino Romano, of andere schapenkaas, in dunne plakken
  • 100 g Coppa di Parma, in dunne plakken
  • olijfolie, om te bakken
  • extra vergine olijfolie
  • zout en peper


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief