Basisdeeg kleine taartjes

Basisdeeg kleine taartjes

Petit Gateau in Amsterdam is beroemd vanwege haar bijzondere kleine taartjes. Dit is het basisdeeg voor deze heerlijkheden.

Bereiding

1. Doe de bloem, poedersuiker, het amandelmeel en zout in een kom.

2. reek de koude boter in stukjes en verdeel die over de droge ingrediënten.

3. Wrijf de boter en de droge ingrediënten net zolang tot er een kruimelig deeg ontstaat.

4. Kluts het ei

5. Doe een eetlepel ei bij het deeg en kneed alles tot een samenhangende deegbal. Als het deeg erg plakkerig is, voeg je een beetje bloem toe; als het deeg te droog is, een paar druppels ei.

6. Verpak de deegbal in plasticfolie en leg de bal een uur in de koelkast.

TIP Van dit deeg kun je ook heerlijke koekjes maken. Rol het uit, steek koekjes uit met leuke uitstekertjes en bak ze ongeveer 8 minuten op 170 °C.

 

Fonceren:
Fonceren is het aanbrengen van deeg in een bakring. Voor een bakring van 6 cm doorsnee heb je een uitsteker van 8 à 9 cm doorsnee nodig. Je moet immers niet alleen de bodem (6 cm) maar ook de zijkant van de ring met deeg bedekken.

1. Haal het deeg uit de koelkast en kneed het nog even.

2. Bestuif het werkvlak en de deegroller met een beetje bloem.

3. Druk de deegbal plat en rol het deeg gelijkmatig uit tot ongeveer 3 mm dik.

4. Steek rondjes uit met de uitsteker.

5. Leg het deegrondje op de taartring en druk het deeg voorzichtig naar beneden en tegen de wanden van de ring aan.

6. Snijd het overtollige deeg netjes langs de rand weg en prik met een vork een aantal gaatjes in de bodem.

7. Rol het overgebleven deeg opnieuw uit en steek weer rondjes uit tot het deeg op is.

8. Zet de gefonceerde taartjes een halfuur in de koelkast.

TIP Je kunt in plaats van kleine taartjes ook een grote taart maken met een ring van bijvoorbeeld 22 cm doorsnee. Rol het deeg uit tot een grote lap, leg de lap op de ring en fonceer het op dezelfde manier als voor de kleine taartjes. De hoeveelheden vulling in dit boek zijn ongeveer genoeg voor 12 kleine taartjes of een grote taart. De grotere taarten moet je natuurlijk iets langer bakken.

Kijk hier voor twee heerlijke vullingen:

 

Dit recept komt uit het boek ‘Kleine taartjes’ van Meike Schaling (€ 17,50, Kosmos Uitgevers).

Dit recept is voor ongeveer 12 taartjes van 6 cm doorsnee:

  • 120 g bloem
  • 50 g poedersuiker
  • 20 g amandelmeel
  • mespunt zout
  • 75 g koude boter
  • 1 biologisch ei

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief