Loaded fries met pulled pork

Loaded fries met pulled pork

‘Al sinds mijn eerste kennismaking ermee, tijdens een stage bij Disney World in orlando zeventien jaar geleden, ben ik verzot op de Amerikaanse loaded fries. En elke keer als ik nu de atlantische oceaan oversteek voor een bezoek aan my in-laws, duik ik steevast de kroeg in voor wat local brews en een kapsalon yankee style. In de states gebruiken ze bijna altijd bacon, maar in mijn overloaded versie doen we er een royale portie homemade pulled pork op. En aangezien we dan toch cholesterolbewust bezig zijn (maar niet heus), voegen we ook nog een flinke scheut bier toe aan de ‘not so skinny’ cheese sauce. Bigger, better bbq for sure!’, vertelt Jord Althuizen.

Bereiding

1. Smelt voor de bier-kaassaus de boter in een pan. Voeg de bloem toe en gaar hem op laag vuur tot een roux. Deze is gaar als hij een bal vormt die los over de bodem van de pan glijdt. Voeg het bier, de melk en de mosterd toe en roer tot een gladde saus. Voeg de geraspte kazen toe en laat ze op laag vuur smelten in de saus. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper.

2. Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 200 °C is bereikt. Frituur de frites tot ze krokant en goudbruin zijn. Laat ze goed uitlekken en doe ze in de skillet. Meng de Pulled Pork door de frites en overgiet het geheel met de nog warme saus. Zet het geheel 15-20 minuten in de BBQ met gesloten deksel. Bestrooi het met de pepers en lente-ui en bedruip het met een pittige BBQ-saus zoals de Holy Smoke That’s Hot Sauce van Smokey Goodness.

Maak je eigen ingemaakte rode peper:

Belangrijk: kook de weckpotten eerst uit in een ruime pan met water en laat ze drogen aan de lucht. Breng voor de basispekel water en suiker in een grote pan aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Meng het suikerwater met de azijn en laat afkoelen. Vul de weckpot met de rode peper en overige ingrediënten en giet er basispekel bij tot alles onderstaat. Ongeopend is het maanden houdbaar: na openen gekoeld bewaren en vlot opeten.

 

Dit recept komt uit het boek ‘Smokey Goodness 3’ van Jord Althuizen (€24,99, Kosmos Uitgevers).

Voor 4 personen, voorbereiding 1 uur, bereiding ½ uur:

  • 1 kg frites
  • 400 g homemade Pulled Pork
  • 1 jalapeñopeper, in dunne ringen gesneden
  • 1 el ingemaakte rode peper*
  • 3 lente-uien, in dunne ringen gesneden
  • 3 el pittige BBQ-saus

Bier-kaassaus

  • 2 el boter
  • 3 el bloem
  • 125 ml bier
  • 200 ml melk
  • 1 el dijonmosterd
  • 50 g geraspte gruyère
  • 50 g geraspte scamorza (gerookte mozzarella)
  • 50 g gerookte cheddar
  • versgemalen zwarte peper

 Benodigdheden:

  • BBQ met deksel voor indirect grillen
  • friteuse
  • gietijzeren skillet

* Maak je eigen ingemaakte rode peper:

Basispekel:

  • 3 liter water
  • 2 kg suiker
  • 3 liter azijn

Ingemaakte rode peper:

  • 200 g rode peper, in ringetjes gesneden
  • 3 knoflooktenen
  • 1 laurierblad
  • 1 el pimentkorrels
  • 40 ml basispekel

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief