Groente-dumplings met dipsaus

Groente-dumplings met dipsaus

Gezond én lekker eten: gevierd actrice en Oscar-winnares Gwyneth Paltrow laat zien dat dat helemaal niet moeilijk is. In haar kookboek (H)eerlijk deelt ze heerlijke en verrassende recepten die geweldig smaken en toch allemaal vetvrij, suikervrij en (bijna allemaal) glutenvrij zijn. Ook deze groentedumplings komen uit dat boek. 

Bereiding



Maal de ui, knoflook en kool fijn in een keukenmachine. Laat 2 eetlepels van de olie heet worden in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op halfhoog vuur en doe het koolmengsel erin plus een flinke snuf zout. Bak onder af en toe roeren 5 a 6 minuten tot de groenten zacht zijn en net bruin beginnen te worden. Schep de tofu, doperwten en quinoa erdoor en bak 2 a 3 minuten tot de erwten helemaal zacht zijn. Zet het vuur uit en voeg de sojasaus en sesamolie toe. Prak het mengsel met een aardappelstamper tot een bijna homogene massa. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
 
Leg enkele deegvelletjes op een vlak droog oppervlak en schep midden op elk velletje 1 eetlepel vulling. Doop je wijsvinger in een kommetje water en strijk ermee over de randen van elk velletje. Breng de randen naar elkaar toe zodat er een soort piramide ontstaat en druk ze stevig op elkaar.
 
Bereid de dumplings verder door ze 4 minuten te stomen in een bamboe stoommandje boven zachtkokend water. Je kunt ook de manier kiezen van Chinese restaurants (een combinatie van bakken en stomen): verhit een scheutje olie in een grote pan met antiaanbaklaag op hoog vuur en bak de onderkant van de dumplings in ongeveer 2 minuten goudbruin. Doe dan 8 eetlepels water in de pan (dat geeft veel stoom, dus houd afstand), leg er een deksel op en laat de dumplings nog 2 minuten stomen tot de deegvelletjes helemaal zacht zijn. Haal ze uit de pan en serveer met de Dipsaus.

Zo maak je de Dipsaus:
Meng alle ingredienten door elkaar. Voeg van het een of ander meer toe als je de saus wat zouter, scherper of milder wilt. Bij een ratjetoe als dit komt het niet zo nauw.



Dit recept komt uit het kookboek (H)eerlijk van Gwyneth Paltrow en Julia Turshen, vol lekkere en gemakkelijke recepten om er goed uit te zien en je geweldig te voelen (€ 10, Kosmos Uitgevers). 
 

Voor 30 dumplings (veganistisch)

  • 1/2 kleine rode of gewone ui, grof gehakt
  • 1 teen knoflook, gekneusd
  • 120 g grofgehakte groene of savooiekool
  • neutrale olie (zoals koolzaad-, druivenpit- of saffloerolie)
  • grof zeezout
  • 115 g stevige tofu, verbrokkeld
  • 75 g diepvriesdoperwten
  • 150 g gekookte quinoa 
  • 1 el sojasaus
  • 1/2 tl geroosterdesesamolie
  • 30 vierkante deegvelletjes


Dipsaus

  • 3 el sojasaus
  • 2 el water
  • 1 el versgeperst citroensap
  • 1 tl geroosterdesesamolie


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief