Brood bakken met kinderen

0/0000
2 jul 2014
Zelf brood bakken is geweldig. Zien hoe een gistmengsel schuimig wordt, deeg kneden en vervolgens zien hoe het rijst – het is een magisch gebeuren dat kinderen helpt begrijpen hoe ons dagelijks brood nu eigenlijk wordt gemaakt.

Deze focaccia kan bijna niet mislukken, maar je moet het deeg wel goed slaan, duwen, knijpen en vouwen. Heb je dit basisdeeg onder de knie, dan is zoet brood ook zo gebakken: je strooit wat gehakte kersen op het deeg en bestuift het daarna met vanillesuiker. Zelfgebakken brood: daar zit wat in!

Tips & trucs
Leer kinderen waarom deeg minstens 6 minuten gekneed moet worden – namelijk om een netwerk van gluten te vormen, zodat het brood textuur krijgt. (Gluten is een eiwit dat in het meel zit.) Als het deeg niet genoeg wordt gekneed, wordt het brood pact en compact. Nadat het deeg is gerezen, leg je de kinderen uit hoe ze moeten vouwen, duwen en slaan om luchtbelletjes te laten ontstaan en de gist goed te herverdelen.
 

Focaccia met knoflook & rozemarijn
Voor 1 brood
- 400 g witbroodmeel, plus extra voor het bestuiven
- 100 g fijngemalen griesmeel
- 1 zakje gedroogde gist à 7 g
- ½ el suiker
- extra vergine olijfolie
- wat takjes rozemarijn
- 1 bolletje knoflook

1. Meng beide meelsoorten en ½ eetlepel zeezout in een grote kom en maak een kuiltje in het midden.

2. Schenk 300 ml lauwwarm water in een maatbeker en voeg de gist en suiker toe. Roer er een papje van, zodat de gist wordt geactiveerd. Als het papje begint te schuimen, kun je het langzaam in het kuiltje gieten en mengen, tot alle ingrediënten samenhang gaan vertonen.

3. Bestuif een schoon werkvlak met meel en kneed het deeg 5 minuten, of tot het zachten soepel is.

4. Vet een grote, schone mengkom in met wat olijfolie en leg het deeg erin. Bestuif het met wat extra meel, leg er een schone theedoek overheen en laat 30 minuten op een warme plats rijzen tot het dubbele volume.

5. Verwarm de oven voor op 220 °C. Breek het bolletje knoflook en plet de tenen (zie tips & trucs). Ris de rozemarijnnaaldjes van de takjes. Doe beide in een kom, besprenkel ze met olijfolie, voeg wat zout en peper toe en meng goed.

6. Als het deeg is gerezen, kun je het met je vuisten duwen, slaan en vouwen. Leg het deeg op een bakplaat van ca. 20 x 30 cm en spreid het uit om het passend te maken. Maak kuiltjes in het deeg en duw daar knoflooktenen en rozemarijn in.

7. Druppel er tot slot nog wat olijfolie over en bestrooi met zeezout. Dek het af met een schone theedoek en laat het nog eens 20 minuten rijzen.

8. Bak de focaccia 20 minuten, of tot de bovenkant goudbruin is en de binnenkant nog zacht. Snijd met een broodmes in stukken en tast toe. 

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren


  • Reageren

    Verzenden
Brood

Meer Brood
Eat Happy van Melissa Hemsley

Lees het interview met Melissa Hemsley en maak kans op haar nieuwe boek Eat Happy.
 
 

Hi foodlover,

Wat leuk dat je op de gloednieuwe site foodandfriends.nl bent beland! Vanaf nu af aan kan je hier lekker rondgluren tussen de recepten van bekende chefs en upcoming culi-lovers, kies voor een snel doordeweeks gerecht en laat me je een handje helpen om flink uit te pakken voor een diner met vrienden en familie. Want of je nu een bakkoning bent of niet verder komt dan een eitje bakken, op foodandfriends.nl vind je tips en tricks om ieder gerecht te laten slagen.

Vergeet niet om je ook in te schrijven voor de nieuwsbrief, dan houd ik je op de hoogte!

Liefs, Lot

foodandfriends.nl