Salade veldsla met gerookte buikspek

Salade veldsla met gerookte buikspek

Over het recept schrijft Ida de Haart: “Deze salade is echt een allemansvriend, met de nadruk op ‘man’. Hij stond op onze allereerste menukaart en kreeg zelfs de meest huiverige mannen, die vreesden bij ons alleen vogelvoer te kunnen vinden, over de drempel. Om vervolgens natuurlijk te merken dat gezond eten helemaal niet vervelend is! Overigens is dit ook een erg goede salade om de dag na een avondje stappen op tafel te zetten.”

Bereiding

1. Verwarm je oven voor op 220 °C. Borstel, als dit nodig is, de aarde even van de oesterzwammen en scheur ze in reepjes. Leg ze op een ovenplaat met bakpapier en verdeel de rozemarijn-knoflookolie, versgemalen peper en 1 snuf Himalayazout over de oesterzwammen en rooster deze ongeveer 6 minuten in de voorverwarmde oven, tot er een mooi goudbruin randje op de oesterzwammen zit.

2. Leg de eieren in een klein pannetje met koud water en een scheutje (appelcider) azijn. Azijn zorgt ervoor dat het eiwit in het kookwater stolt als dit per ongeluk breekt tijdens het koken. Zet de pan vervolgens op hoog vuur tot het water kookt. Zodra het water kookt, zet je het vuur laag en kook je de eitjes 5 minuten. Terwijl je wacht tot de eitjes klaar zijn kun je de dressing vast maken. Spoel ze hierna met koud water om ze te laten schrikken, pel ze en snijd elk eitje in 6 partjes.

3. Snijd het gerookt buikspek in de breedte in plakjes van 3 mm. Zet een grote koekenpan op middelhoog vuur en leg hier het gerookt buikspek in. Zodra de onderkant van het buikspek mooi bruin is, kun je de plakjes omdraaien. Laat de koekenpan net zolang op het vuur staan tot de plakjes goudbruin en knapperig zijn. Haal de plakjes buikspek met een tang uit de koekenpan en leg ze op een bord met keukenpapier om af te koelen, zo voorkom je dat er gestold vet op de knapperige plakjes spek blijft zitten.

4. Doe de uitgelekte limabonen in een mengkom en doe hier de olijfolie, de rest van het Himalayazout en een handje van de gehakte peterselie bij. Hussel alles even goed door elkaar, zodat elk boontje lekker aangemaakt is. Maak hierna met een kaasschaaf of dunschiller lange ‘krullen’ van de pecorino. Je hoeft niet alles te gebruiken.

5. Leg de gewassen veldsla op twee borden en sprenkel hier vast 2 eetlepels dressing over. Verdeel vervolgens de limabonen, komkommer en oesterzwammen over de veldsla en schenk er nog een beetje dressing overheen. Leg nu de plakjes gerookt buikspek en de partjes ei op de salades. Maak ze af met nog wat dressing, de pecorinokrullen en de rest van de gehakte peterselie.

Tip voor snelle versie: gebruik limabonen uit blik en geraspte pecorino.

Dit recept komt uit het boek ‘Sla’ van Ida de Haart (€24,99, Kosmos Uitgevers).

Voor 2 grote eters:

  • 200 g oesterzwammen
  • 2-3 el rozemarijnknoflookolie
  • 1 snufje versgemalen peper
  • 2 snufjes Himalayazout
  • 2 biologische eieren
  • 1 scheutje (appelcider)azijn
  • 120 g gerookt biologisch buikspek, aan een stuk
  • 200 g limabonen uit pot, uitgelekt
  • 1 el koudgeperste olijfolie
  • 1 bosje peterselie, gehakt
  • 60 g pecorino
  • 100-150 g veldsla, gewassen
  • ½ komkommer

Dressing:

  • ½ bosje kervel
  • 10 blaadjes verse munt
  • ½ bosje basilicum
  • 1 sjalotje
  • 1-2 citroenen
  • 35 ml wittewijnazijn
  • 1 tl Himalayazout
  • 1 snuf versgemalen peper
  • 150 ml koudgeperste olijfolie

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief