Klassieke uiensoep met gruyere

Bereiden

Koud en guur buiten? Tijd voor een heerlijk kommetje comfort food! Deze verwarmende uiensoep is een fluitje van een cent om te bereiden, en bovendien heb je er bijna geen omkijken naar als hij staat te pruttelen op het vuur. Nog een tip: vries wat je overhebt in, dan kun je er later nog een keer van genieten als je weinig tijd hebt. 

1 Pel de uien en snijd ze in dunne plakken van 5 mm. Smelt 20 g boter in een braadpan op middelhoog vuur en voeg de uien en het zout toe. Bak alles 25-30 minuten, al omscheppend op laag vuur, tot de uien een donkere geelbruine kleur hebben.

2 Voeg de port en het water toe. Breng het geheel aan de kook en schraap de aanbaksels los. Zet het vuur laag, leg het deksel op de pan en laat alles 20 minuten sudderen; schuim het oppervlak regelmatig af.

3 Snijd het stokbrood in 8 sneetjes van circa 1,5 cm dik. Smelt de rest van de boter in een grote koekenpan. Leg de sneetjes stokbrood in de pan en laat ze aan beide kanten goudbruin worden. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

4 Verwarm de ovengrill voor. Voeg de balsamicoazijn toe aan de soep, proef even en breng de soep eventueel nog op smaak met zout en peper. Verdeel de soep over de kommen en zet ze op een bakplaat. Leg in elke kom 1 of 2 sneetjes brood en strooi er wat gruyère over. Zet de kommen dan 5 minuten in de oven, onder de grill, tot de kaas gesmolten en goudbruin is.

--
Dit recept komt uit het boek 'Kookschool Klassiek' van Marianne Magnier-Moreno (€ 29,99, Kosmos Uitgevers).





 



Krankzinnige burger


Grill deze krankzinnig lekkere burger van Jamie Oliver op de BBQ!