Chocoladebrioche

Chocoladebrioche

Daag jezelf uit met dit luxe brood met chocoladevulling!
Briochebrood is een rijk brood met boter, eieren, melk en suiker, bijna een cake zo lekker! Het maken van een brioche is behoorlijk arbeidsintensief, maar reken maar dat jij de Meesterbakker bent als je hiermee op een feestje komt!

Bereiding



1. Verkruimel de gist boven een ruime mengkom, schenk de lauwwarme melk erbij (gebruik een keukenthermometer) en roer tot de gist is opgelost. Voeg de eieren en de suiker toe. Doe de bloem en het zout erbij en roer tot een soepel deeg.

2. Kneed het deeg 10 minuten. Je kunt ook een staande mixer gebruiken, kneed het deeg dan 4 minuten op lage snelheid. Dek het deeg af met een vochtige keukendoek en laat op een tochtvrije plaats minimaal 2 uur rijzen. Voeg extra lauwwarme melk toe als het te droog is en extra bloem als het te vochtig is. Het deeg moet behoorlijk slap zijn.

3. Maak ondertussen de chocoladevulling: hak de chocolade fijn. Meng de basterdsuiker, bloem, het cacaopoeder en de eiwitten in een kom.

4. Breng de melk in een steelpan aan de kook en voeg de melk in een dunne straal al roerend met een garde toe aan het cacaomengsel. Schenk weer terug in de steelpan en roer op laag vuur het zout, de 100 gram boter en de chocolade erdoor. Roer tot alle ingrediënten gesmolten zijn en neem de pan direct van het vuur. Schenk het in een kom en laat de chocoladevulling helemaal afkoelen.

5. Leg op 2 bakplaten of dienbladen die in de vriezer passen een stuk plasticfolie. Strijk de chocoladevulling uit over de vellen plasticfolie tot 2 rechthoeken van circa 20 x 15 cm. Dek af met plasticfolie en laat de rechthoeken circa 30 minuten uitharden in de vriezer.

6. Snijd de 150 g zachte boter in kleine stukjes en kneed die een voor een door het deeg in de mengkom.

7. Verdeel het deeg in 2 gelijke porties (gebruik een weegschaal).

8. Rol de stukken deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot 2 lappen van circa 30 x 20 cm.

9. Leg de door en door afgekoelde chocoladevulling in het midden van een deegrechthoek. Vouw het deeg vanaf de zijkanten over de vulling, zodat het deeg in het midden samenkomt en de vulling helemaal bedekt is.

10. Duw de randen goed dicht, zodat de vulling er niet uit kan lopen. Rol het deeg opnieuw in de lengte uit tot een rechthoek.
 
11. Draai het deeg een kwartslag, vouw de hoeken van het deeg naar binnen als een envelop en rol opnieuw uit. Vouw nogmaals op als een envelop en vouw de envelop dubbel.

12. Rol nogmaals uit: je hebt nu een gemarmerd deeg. Bestrooi met 1 eetlepel cacaonibs. Rol het deeg naar aan de lange kant op.

13. Snijd het in het midden in de lengte tot halverwege in en duw het in het midden een beetje uit elkaar. Herhaal deze procedure met de tweede portie deeg en chocoladevulling.

14. Draai de twee deegrollen door elkaar en leg de twee deegrollen in een krans op een met bakpapier beklede bakplaat.

15. Bestrijk een groot stuk plasticfolie dun met olie en dek de brioche ermee af. Laat het brood nogmaals minimaal 1 uur rijzen.

16. Verwarm tijdig de oven voor op 175 °C. Bestrijk de brioche met de gesmolten boter en bestrooi met de rest van de cacaonibs. Bak de brioche in circa 20 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar.



Dit recept is afkomstig uit het boek ‘Heel Holland Bakt mee’ (€ 25, Kosmos Uitgevers)
 

VOOR 8-10 PERSONEN



DEEG

  • 1 zakje instantgist (7 g, of 25 g verse gist)
  • 250 ml volle melk, lauwwarm (ca. 34 °C) + extra indien nodig
  • 4 biologische eieren
  • 90 g suiker
  • 600 g bloem + extra indien nodig
  • 1 tl zout
  • 150 g boter, op kamer temperatuur




CHOCOLADEVULLING

  • 150 g pure chocolade (cacaopercentage 70%)
  • 100 g bruine basterdsuiker
  • 50 g bloem
  • 50 g cacaopoeder
  • 2 biologische eiwitten
  • 150 ml volle melk
  • 1 mespunt zout
  • 100 g boter
  • 3 el cacaonibs
  • 4 el gesmolten boter, om te bestrijken


‘Kies bij een brioche voor smaak: Gebruik (room) boter en volle melk’



Dit is je bakgerei

  • Deegroller
  • Paletmes
  • Kom
  • Bakpapier
  • Bakplaat


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief