5x eten en drinken in Groningen

10 mei

De studentenstad Groningen is een culinaire broedplaats waar nieuwe eetgelegenheden als paddenstoelen uit de grond schieten. Hoogste tijd om af te reizen naar het hoge noorden voor deze toffe hotspots.
 
De Uurwerker
‘Is het al vrijdag?’, vraag je jezelf af als je de Uurwerker kent. Dit is de place to be voor al jouw vrij-mi-bo’s. Hoe uitgebreid en lekker de menukaart ook is (brood, pizza, soep, burgers), wij komen toch altijd uit bij het Uurwerker plateau. Aka de meest waanzinnige borrelplank die je in je leven hebt gegeten. Van de heerlijkste Italiaanse kazen en vleeswaren tot met kaas overgoten nacho’s, knapperige chicken bites, zachte kaaskroketjes en de beste bitterballen in town. Onze favoriete plek is de hoek met de chesterfield-banken. Een paar speciaalbiertjes en wat borrelhappen verder en ze moeten je aan de hand uit de bank hijsen!
 
Uurwerksplein 1, Groningen
 
Block & Barrels
Een walhalla voor vleesliefhebbers en een no go area voor vega(n)’s. De aankleding van deze bar bestaat grotendeels uit worsten die hangen te drogen en grote stukken vlees aan vleeshaken. Je kan dus vast wel raden voor welke gerechten je hier moet zijn. Op de menukaart prijken Butcher’s Aged steaks: T-bones die 30 of 40 dagen hebben liggen rijpen. Maar ook longhaas, rumpsteak, bavette, burgers en spareribs. Geserveerd met heerlijke bijgerechten als gnocchi met chorizo in salieboter en mac & cheese met gerookte cheddar. Say what?!
 
Hoogstraatje 3-5, Groningen
 
LeCuq
To share or to share; dat is de vraag bij LeCuq. Het idee is dat je er een halve kip of hele kip deelt met iemand en die je helemaal naar smaak samen kunt samenstellen. Je kiest dus het formaat, dan een stijl zoals Amerikaans met sticky BBQ-saus of Mexicaans met tomatensalsa, een dipsaus (van chipotle tot piri piri en Jack Daniel’s whiskey) en twee bijgerechten. Dat klinkt misschien te lekker om te delen, maar geloof ons; deze porties ga je niet in je eentje op krijgen.
 
Poelestraat 46-48, Groningen
 
Cappuvino
Overdag een koffiebar, ’s avonds the place in town voor een cocktail of goede wijn. Neem plaats op de eerste verdieping en zoek een tafeltje aan het raam. Dan kijk je uit over de altijd levende vismarkt waarover ’s avonds de studenten hun weg naar de kroeg of naar huis vinden. Vraag de bediening om de lekkerste drankjes op de kaart of geef je keuze uit handen en laat je verrassen. Ga als snack voor de puntzak met parmezaanfriet of het Viking platbrood met aioli en pesto.
 
Vismarkt 1, Groningen
 
Pernikkel
Net buiten het centrum, maar de extra meters lopen meer dan waard. Pernikkel is typisch zo’n tentje dat je hart steelt en waar je eens in de zoveel tijd naar terug wilt. Alles op de kaart wordt gemaakt van verse en lokale producten en de gerechten wisselen wekelijks. Een simpele menukaart met interessante gerechten en mooie prijzen. De setting is huiselijk – alsof je in je eigen woonkamer zit te dineren, maar dan niet met het bord op schoot. Wij dineren er niet alleen graag, maar gaan er ook naartoe om te ontbijten – met American pancakes.
 
Aweg 2, Groningen

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Algemeen
Meer Algemeen
Gouden kookboek