Dat hij al eerder een kookboek over groenten schreef, was voor Antonio Carluccio geen reden om zich er niet nog eens aan te wagen. ‘Als het om groenten gaat, valt er altijd weer wat nieuws te ontdekken. Dat is juist zo ontzettend leuk. Ik vind het geweldig om aan de slag te gaan met de wat onbekendere soorten zoals cavolo nero en krulandijvie, en je op een andere manier kennis te laten maken met ‘golden oldies’ als venkel, maar ook met artisjokken, erwten en selderij.’
1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Verwijder de buitenste bladeren van de andijviekroppen en snijd eventueel verwelkte stukken blad weg.
2. Blancheer de kroppen 4-5 minuten in kokend water met wat zout, zodat de bladeren een beetje zacht worden. Laat ze afkoelen.
3. Meng voor de vulling het broodkruim met de overige ingrediënten en breng flink op smaak met zout en peper.
4. Trek de kroppen andijvie open, zodat het binnenste zichtbaar wordt. Vul ze met het broodkruimmengsel, sprenkel er 2 eetlepels van de olijfolie over en duw de bladeren weer terug op hun plek. Maak een bol van de kroppen door ze dicht te binden met 2 stukken keukentouw.
5. Leg de andijviekroppen op een bak- plaat en sprenkel de rest van de olie erover. Rooster ze 25 minuten in de oven, of tot de punt van een scherp mes er gemakkelijk in glijdt.
6. Neem de andijviekroppen uit de oven, snijd ze in tweeën of in vieren en serveer ze als bijgerecht of stevig voorgerecht.
Dit recept is afkomstig uit Antonio Carluccio’s nieuwe boek ‘Groenten’ (Aerial Media Company, € 27,95). Credits: Recepten Antonio Carluccio Fotografie Laura Edwards
4 personen
Vulling
Tip Vul om de kappertjes te ontzouten een kleine kom met koud water, voeg de gezouten kappertjes toe en laat ze ongeveer 15 minuten weken. Doe de kappertjes in een zeef en laat ze goed uitlekken.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.