Crème caramel

Crème caramel

Gaz Oakley: ‘Ik moest en zou deze klassieker – ook wel bekend als flan – veganistisch maken. Dit romige dessert is zo decadent, maar ook heel eenvoudig om te maken. Probeer het maar!’

Bereiding



1. Zet 5 metalen timbaaltjes of ramequins op een bakplaat.

2. Maak eerst de karamel. Voeg de fijne kristalsuiker met 120 ml water toe aan een pan en zet de pan op laag vuur. Laat de suiker smelten tot een amberkleurige karamel. Roer niet, maar wals de suiker door de pan. Wees voorzichtig, want de karamel is gloeiend heet.

3. Schenk een paar eetlepels karamel in elk vormpje. Laat de karamel op kamertemperatuur volledig stollen en afkoelen voordat je de vulling maakt.

4. Voeg voor de vulling de soja- of haverroom met het vanille-extract toe aan een pan en zet de pan op laag vuur. Breng zachtjes aan de kook.

5. Klop intussen de sojamelk met de maïzena en de ahornsiroop in een mengkom glad.

6. Voeg het maïzenamengsel toe aan de pan met de room en klop 5 tot 6 minuten tot de custard dik en romig is. Ik wissel af tussen een rubberen spatel en een garde zodat er geen klontjes ontstaan. Zet het vuur uit zodra de custard dik is.

7. Schep de custard met een lepel netjes in de vormpjes en strijk met de achterkant van de lepel glad. Dek de bakplaat af met plasticfolie en laat ze minimaal 6 uur in de koelkast opstijven.

8. Keer de crème caramels voor het serveren om op bordjes en garneer indien gewenst met verse munt.
 

5 stuks. Bereiding 60 minuten. Moeilijkheid 7/10. Glutenvrij

Voor de karamel

  • 200 g fijne kristalsuiker


Voor de custardvulling

  • 480 ml soja- of haverroom
  • 1 el vanille-extract
  • 240 ml sojamelk
  • 6 el maïzena
  • 5 el ahornsiroop, of naar smaak


Ter garnering

  • verse munt (optioneel)




 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief