“Mijn oma maakte altijd oer-Hollandse boterkoek. Ik wilde haar verrassen en laten zien dat het ook anders kan. Daarom voegde ik er gekonfijte gember aan toe. Die kun je natuurlijk in een potje kopen, maar ik maak het liever zelf omdat ik dan dichter bij het product blijf.” Aldus Heel Holland Bakt winnares Anna in haar ‘Veel lekkers van Anna‘.
Gember konfijten
Schraap de schil van de gemberwortel er met een lepel af en snijd de gember in kleine blokjes of reepjes. Kook de gember 25-30 minuten in genoeg water om alles onder te zetten. Vang 150 ml van het kookvocht op en breng dit met de suiker weer aan de kook. Voeg de gemberstukjes toe aan de suiker-gembersiroop en laat het 24 uur staan.
Boterkoek maken
1. Verwarm de oven voor tot 170 °C. Bekleed de bakvorm met bakpapier en vet de rand in.
2. Kneed de bloem, de basterdsuiker, de boter en het zout tot een samenhangend deeg. Kneed hier 2-3 eetlepels van de uitgelekte, gekonfijte gember doorheen.
3. Doe het deeg in de bakvorm en druk het met vochtige handen of met de bolle kant van een lepel glad. Bestrijk het deeg met een kwastje met de melk en maak er met een vork een mooi ruitjespatroon in.
4. Bak de boterkoek in 30-40 minuten mooi goudbruin en laat hem minimaal 5 uur in de vorm afkoelen voordat je hem eruit haalt.
Voor ongeveer 12 personen.
Bakgerei:
Gekonfijte gember
Boterkoek
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.